Britisk kritikk av fransk etterforskning

Fransk politi blir beskyldt for å skade sin egen etterforskning av drapene i de franske alpene i forrige uke. – Åstedet skulle vært sperret av og undersøkt bedre, sier tidligere Scotland Yard-etterforsker.

Åstedet Chevaline

Fredag ettermiddag, 48 timer etter at fire mennesker var blitt drept der, slapp journalister til på åstedet.

Foto: PHILIPPE MERLE / Afp

– Hvis dette hadde vært i Storbritannia, ville hele parkeringsplassen der mordene fant sted, vært sperret av i flere dager. Det samme gjelder et større område rundt, sier den tidligere mordetterforskeren Ian Horrocks.

– Det kan jo være mye der, sigarettstumper, fibre, hårstrå, det er mye som kan identifisere at en mistenkt har vært på stede, sier han.

Onsdag i forrige uke ble fire personer nådeløst skutt og drept i et skogholt ikke langt fra den idylliske Annecy-sjøen, et populært ferieområdet, øst i Frankrike.

Tre av de drepte var i samme familie, den fjerde var en fransk syklist som trolig tilfeldigvis kom forbi da det hele skjedde.

48 timer etter drapene slapp journalister til på åstedet.

– Skulle vært saumfart

Ian Horrocks understreker at han ikke har vært på stedet og at han ikke liker å kritisere, men sier han synes det ser ut som om undersøkelsen av åstedet har vært vel rask. Det skriver den britiske avisen Daily Mail.

En tidligere etterforsker i London-politiet støtter Horrocks, og mener at franskmennene skulle satt flere folk på saken. Han sier britisk politi ville ha satt 100 mann på saken, ikke 40.

– Ingen vet om de som drepte fulgte etter familien, om de ventet på dem i bil eller om de lå og ventet på dem i buskene i området. Stedet skulle vært saumfart og vegetasjonen rundt skulle vært fjernet, sier Kevin Hurley.

Talsmannen for fransk påtalemyndighet, Eric Maillaud, sier til TV- og radiokanalen RTL at politiet har gjort flere interessante funn som kan avsløre sannheten, men av hensyn til etterforskningen vil han ikke si mer om saken foreløpig.

«Morbid turisme»

Det er tydelig at åstedet interesserer mange, regionavisen Le Dauphiné Libereé skriver at folk som bor i området tar seg inn i skogholtet for å se.

Avisen kaller det for «morbid turisme», og forteller blant annet om en far og en datter som kommer på sykkel for å ta stedet i øyesyn.

De to stiller seg opp for fotografering sammen med to kjente fjernsynsjournalister og tar bilder av blomstene som er lagt ned.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Syklist åsted

En syklist sykler forbi stedet der firemennesker ble drept.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Bombesøk på eiendommen

Huset til al-Hilli-familien

Huset til al-Hilli-familien. I dag fortsetter politiet sine undersøkelser der.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

I Storbritannia fortsetter undersøkelsene av huset til den britisk-irakiske familien som ble angrepet. Politiet har flere teorier om hva som kan være bakgrunnen for at de ble drept, og den franske etterforskningsledelsen sier de etterforsker bredt.

Det har versert flere teorier: Ifølge avisen Mail on Sunday hadde familiefaren Saad Al-Hilli arbeidet med et topphemmelig teknologisk program knyttet til romfart. Daily Mail har skrevet at 50-åringen kan ha hatt forbindelser til Saddam Husseins Baath-parti, og at han var blitt overvåket av britisk etterretning under Irakkrigen.

Både fransk og britisk politi har jobbet sammen med å undersøke huset til det drepte ekteparet. Mandag formiddag ble nabolaget evakuert, bombeeksperter ble tilkalt og eiendommen gjennomsøkt uten at noe falig ble funnet, ifølge Surrey-politiet.

Håper sjuåringen kan fortelle

Ikke minst har det vært spekulert i påstander om en arvestrid mellom den drepte familiefaren og broren hans, noe den gjenlevende broren avviser.

Den sju år gamle søsteren som ble slått i hodet flere ganger og skutt i skulderen, har ligget i kunstig koma på sykehus. Hun har nå våknet, men har foreløpig ikke vært i stand til å fortelle noe om det som skjedde.

Politiet vil snakke med henne så snart legene tillater det.

Den fire år gamle søsteren hennes, som lå i åtte timer i bilen gjemt under den døde moren, har ikke sagt noe som har kastet lys over saken.

SISTE NYTT

Siste nytt