Kritiserer forholdene i den nye Moria-leiren

Den nye, midlertidige leiren på Lesvos er ikke rustet for vinteren, ifølge hjelpeorganisasjoner som har vært der. De slår alarm etter befaringen.

Den nye Moria-leiren.
Foto: privat

Hjelpeorganisasjonene Oxfam og Greek Council for Refugees (GCR) kritiserer forholdene i teltleiren. Den ble satt opp etter at Moria-leiren brant ned.

«Leiren er dårlig rustet for vinteren og det er knapt med rennende vann til beboerne. Samtidig er helsetjenestene begrenset og det er ingen tilgang til juridisk hjelp», skriver Oxfam og GCR i en felles pressemelding.

«Rundt 8000 mennesker, for det meste barnefamilier, bor i telt som ikke er egnet for vinteren», står det i pressemeldingen.

Hjelpeorganisasjonene dro til den midlertidige leiren for å vurdere situasjonen. Den ble bygget etter at Moria-leiren brant ned i september.

– Nyfødte sover på bakken

Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk har nylig vært i leiren.

– Nyfødte barn sover på bakken. Det er ikke rennende vann, ingen skole og helsetilbudet er ikke godt nok, sier Brubakk.

Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk

Katrin Glantz Brubakk har nettopp vært inne på den nye leiren på Lesvos.

Ny flyktningleir Lesvos. Bildene har vi fått fra Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk.

I den nye leiren på Lesvos er det ikke rennende vann og ingen muligheter for å vaske seg. Her må en gutt vaske seg med vann fra flasker.

Ny flyktningleir Lesvos. Bildene har vi fått fra Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk.

Slik ser det ut på innsiden av den nye flyktningeleiren som ble satt opp etter at Moria brant.

Ny flyktningleir Lesvos. Bildene har vi fått fra Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk.

Brubakk forteller at barn må sove på papplater.

Kritiserer EUs håndtering

Oxfams EU-migrasjonsekspert, Raphael Shilhav kritiserer EUs håndtering etter at Moria-leiren brant ned. Han kaller responsen fra EU for ynkelig.

– I stedet for å flytte asylsøkere til riktige og trygge tilfluktssteder, har EU og Hellas valgt en annen trist leir ved de ytre grensene. Mennesker er fanget i en spiral av nød og elendighet, sier Shilhav.

EU tar imot 400 enslige mindreårige asylsøkere som holdt til i den nedbrente Moria-leiren på Lesvos. De skal fordeles mellom ti EU-land.

I tillegg har EU-kommisjonen lagt fram ti punkter for bedre håndtering av flyktninger og migranter.

Slukt av flammer

Brann i Moria-leiren på Lesvos.

Brannene har herjet i store deler av Moria-leiren.

Foto: Panagiotis Balaskas / AP

Moria-leiren huset nær 13 000 mennesker. Den ble slukt av flammer 9. september.

Ifølge greske myndigheter startet brannene etter at 35 personer finn beskjed om at de måtte isoleres på grunn av koronasmitte. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den greske regjeringen skal etter planen flytte alle migranter og flyktninger fra øya til våren.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt