NRK Meny
Normal

Kaller Egypts nye regjering en «skam for landet»

– Vi er sjokkert, sier redaktøren av Midtøstens største avis etter at Egypts president denne uken skiftet ut ni regjeringsmedlemmer.

Kamal Gaballa

Redaktøren i den statseide avisen Al Ahram, Kamal Gaballa, sier at de nye ministrenes mangel på erfaring er en skam for landet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

President Mohammed Morsi beholdt sin omstridte statsminister, men skiftet ut ni regjeringsmedlemmer da Egypt denne uken fikk ny regjering.

– Vi er sjokkert, sier redaktør Kamal Gaballa i den statseide avisen Al Ahram, Midtøstens største avis, til NRK.

Den nye regjeringen bærer et mye tydeligere preg av Det muslimske brorskapet som presidenten kommer fra, og de nye ministrene kritiseres også for å mangle erfaring.

Alaa Edin

Kioskeier Alaa Edin sier at han er like kvalifisert til å sitte i den nye regjeringen som enkelte av de nye statsrådene.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sarkasmene sitter løst på gata i Kairo etter at den nye regjeringen ble annonsert denne uken, og en av dem som får smake egypternes humor er den nye investeringsministeren Yehia Hamed, tidligere talsmann for Det muslimske brorskapet og markedsfører i telekommunikasjonsselskapet Vodafone.

– Hvis han kan bli minister, er det håp for meg også. Jeg har mer erfaring enn ham, sier kioskeier Alaa Edin, som har butikken full av røde og hvite reklameskilt for det selskapet den nye ministeren en gang jobbet for.

– Mangler erfaring

Hamed er bare 35 år. Men det er ikke alderen som er problemet mener avisredaktør Kamal Gaballa i statseide Al Ahram.

– Han er en ung mann, men det er ikke noe problem at han er 35 år. Hovedproblemet er at han ikke har noen erfaring i det hele tatt, sier Kamal Gaballa til NRK.

Gaballa sier at mangelen på erfaring også gjelder for de andre nye ministrene.

– Det er en skam for landet, og denne manglende erfaringen gjør at selv Al Aharam, som vanligvis er regjeringsvennlig, er kritisk til de nye utnevnelsene sier redaktøren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Egypts nye regjering

Egypts president Mohammed Morsi (foran, i midten) på et gruppebilde med sin nye regjering tatt tirsdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Bare medlemmer av brorskapet

Gaballa er sjokkert over at president Mohammed Morsi kun valgte nye regjeringsmedlemmer som enten var sympatiske eller medlemmer av Det muslimske brorskapet. Han mener at det ikke er en slik regjeringen landet trenger nå.

– Dette er en brorskapsregjering, ikke en egyptisk regjering. Morsi jobber hardt for sin organisasjon, men ikke for Egypt som land. Vi trenger en sivil og demokratisk regjering, men Morsi vil bli en islamsk keiser, det som er en drøm for hans organisasjon sier Gaballa.

Han bruker her et argument som er høres hyppig på opposisjonssiden, nemlig at Brorskapet og Morsi ikke er interessert i Egypt som sådan, men bryr seg mer om hele den islamske verden. Gaballa gjør heller ingen hemmelighet av at han støtter en av opposisjonslederne, Hamdeen Sabah.

Har krevd samlingsregjering

Opposisjonen har lenge krevd at statsminister Hisham Qandil skal gå av, og at landet må få en samlingsregjering. Morsi gikk i motsatt retning, og valgte en regjering bestående av lojalister. I alt ble ni ministre byttet ut.

Jai Bakr

Jai Bakr har tro på den nye regjeringen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Gjør han det fordi han er sterk, eller fordi han er svak og ingen vil jobbe sammen med ham og brorskapet?

Gaballa er i hvert fall overbevist om at Morsi og Brorskapet vil ha en svak regjering, en regjering som ikke handler på egne vegne, men som tar ordre fra dem.

– De vil ha ministere som er veldig svake og venter på beslutninger som kommer fra brorskapet, sier redaktør Gaballa.

Ønsker arbeid til unge

Men ikke alle egyptere er like negative.

– Jeg tror dette blir en bra regjering fordi det er presidenten som har valg den ut. Jeg håper at de kan sette i gang prosjekter og bygge fabrikker som får de unge ut i arbeid, sier Jai Bakr, som vi treffer like ved den sarkastiske kioskeieren.

For kioskeier Alaa Edin derimot er regjeringsutnevnelsen først og fremst trist. Selv om Alaa Edin ikke liker Brorskapet, ønsker han seg en god og dyktig regjering:

– Dette er jo vårt land sier han, problemet er at de som nå styrer bare er ute etter makt.

Les også: Kommentar: Maktkamp i revolusjonens navn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt