NRK Meny
Normal

Kritiserer Brendes «Ole Brumm-politikk»

LONDON (NRK.no): Utenriksminister Børge Brendes ønske om både ivaretakelse av klimaet, men også utvinning av naturressursene i Nordområdene, irriterer Greenpeace. Miljøorganisasjonen mener Brende gjør klimaet en bjørnetjeneste.

Utenriksminister Børge Brende

Greenpeace er veldig kritisk til utenriksminister Børge Brendes «ja takk, begge deler»-politikk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var under et innlegg i legendariske Royal Geographic Society i London i går at Brende sa han mente det var viktig å satse på både klimatiltak, men også utnyttelse av naturressursene som befinner seg i Nordområdene.

– Brendes «Ole Brumm-politikk» gjør klimaet en bjørnetjeneste. Vi vet godt at minst 2/3 av kullet, oljen og gassen vi alt har funnet må bli liggende av hensyn til klimaet, og da framstår Norge som egoistiske og uansvarlige hvis vi likevel vil bore helt opp til Nordpolen, sier Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace Norge.

Vil erstatte kull med norsk gass

Utenriksministeren utdypet overfor NRK i London i går at det ville gagne klimaet på sikt dersom Norge kunne øke sin eksport av naturgass, fordi det vil kunne erstatte bruken av kull.

– Naturgassen kan være en bro mellom et samfunn som er basert på fossilt brensel o g et samfunn som er basert på fornybar energi, sa Brende, og la til:

– Naturgass er jo dobbelt så miljøvennlig, kan man si, som kull som jo mye av Europa baserer seg på i dag.

Og selv om det er riktig at mye av energiforbruket i Europa baserer seg på nettopp kull, begeistret ikke akkurat uttalelsene Greenpeace.

– Når Brende sier at «gass er dobbelt så miljøvennlig som kull» er det like absurd som å si at «pest er dobbelt så bra som kolera». Dessverre er det sånn at norsk gass ikke bare erstatter kull, men også flere steder konkurrerer mot fornybar energi, sier Erlend Tellnes.

Mulige olje- og gassressurser i Nordområdene

Mange regner med at det ligger potensielt store gass- og oljeforekomster i Nordområdene. Trolig kan opp til en femdel av verdens uoppdagede olje- og gassforekomster befinne seg i Arktis, ifølge amerikanske geologiske undersøkelser.

Brende mener det er mulig å utnytte disse ressursene dersom man setter svært strenge miljøkrav til utvinningen, men det tror miljøorganisasjonen Greenpeace lite på.

– Vi har allerede funnet langt mer olje, kull og gass enn klimaet tåler, og da er det sunn fornuft at vi holder oss unna de mest sårbare områdene, som det isfylte Arktis. For 20 år siden gikk verdenssamfunnet sammen for å beskytte Antarktis, nå er det Arktis sin tur. I Nansens og Amundsens ånd burde Norge nå gå foran og beskytte de mest sårbare områdene i Arktis mot oljeboring og annen ødeleggende industri, sier Tellnes.

Nansen, Amundsen og Brende har i det minste én ting felles – alle tre har snakket i Royal Geographic Society i London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt