Hopp til innhold

Kritikken vokser mot dommeren i tysk nazi-rettssak

Dommeren får kraftig kritikk etter fire utsettelser av rettssaken mot en tidligere SS-mann som er anklaget for medvirkning til drap på 3681 personer.

Hubert Zafke

95 år gamle Hubert Zafke ankom rettslokalet i Neubrandenburg i rullestol i forrige mandag.

Foto: Bernd Wustneck / AFP

Klaus Kabisch

Dommer Klaus Kabisch kritiseres for

Foto: Markus Schreiber / Ap

I dag skal dommeren i saken mot den tidligere Auschwitz-sykepleieren Hubert Zafke for femte gang prøve å få i gang saken mot ham.

Saken skulle egentlig ha startet i februar i år, men er utsatt fire ganger mens dommer Klaus Kabisch har fått vurdert om Zafke er frisk nok til å stilles for retten.

Etter Zafke i morges ble trillet inn i retten, ba aktoratet om at dommeren trekker seg fordi han tidligere ikke har villet starte saken mot 95-åringen på grunn av den tiltaltes dårlige helse.

Dommer Klaus Kabisch kvalte et gjesp mens aktoratet argumenterte, skriver AFP.

Denne uken skal retten på nytt høre vitner som gir sine vurderinger om Zafke er tilregnelig nok til å stilles for retten.

Tidligere rettsmøter har utviklet seg til en farse, men spørsmål om 95-åringen har glemt å fôre kattene sine eller har gitt sauene for mye mat.

– Rettssystemet har sjeldent vist seg frem på en så lite ærverdig måte, skriver Der Spiegel og sier at det ikke står i stil med tre tidligere rettssaker mot tidligere SS-personell.

Mann med Anne Frank-plakat

En aktivist holdt opp en plakat med en bilde av Anne Frank da rettssaken mot Hubert Zafke startet opp 29. februar i år.

Foto: John Macdougall / AFP

Tog med Anne Frank

Zafke er den fjerde tidligere arbeideren fra utrydningsleire som stilles for retten etter sakene mot John Demjanjuk (i 2011), Oskar Gröning (i 2015) og Reinhold Hannin i mai i år.

Dokumenter i saken mot Zafke

Dokumenter i saken mot Zafke i retten i Neubrandenburg.

Foto: Odd Andersen / AFP

De tre er alle dømt etter at det i rettssaken mot Demjanuk ble slått fast at man kan bli dømt for medvirkning til drap hvis man har arbeidet i en konsentrasjonsleir, selv om det ikke er spesifikke bevis mot enkeltpersoner.

Anklagene mot Zafke dreier seg om en månedslang periode i 1944 da tog med fanger kom til utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau.

En av fangene som var om bord på et av togene var Anne Frank, den unge jødiske jenta fra Amsterdam som gjennom sin dagbok er blitt et symbol på jødeutryddelsene.

Anne Frank kom til Auschwitz sammen med sin foreldre og søstre og ble senere overført til en annen leir, Bergen-Belsen. Der døde hun 15 år gammel i mars 1945, bare to måneder før Nazi-Tyskland tapte krigen.

Sier Zafke visste

Aktoratet sier at Zafke var klar over at leiren i Auschwitz var en utryddelsesleir og har anklaget ham for minst 3681 tilfeller av medvirkning til drap.

95-åringens forsvarere sier anklagene mot hans klient er «menneskelig vanskelige» og «politisk tvilsomme».

- Det er ekstremt opprørende at det tyske rettssystemet, som bare i noen tilfeller har forholdt seg til Holocaust, prøver å skape et fikenblad å skjule seg bak med denne saken, sier Zafkes advokat, Peter-Michael Diestel.

SISTE NYTT

Siste nytt