NRK Meny
Normal

Kritikk mot svenske festivalarrangører

Da den 15 år gamle jenta varslet vakten om at hun ble befølt fikk hun svaret: «Det får du tåle på festival». Nå får svenske festivalarrangører kritikk for at de ikke tar overgrep på alvor.

Putte i Parken, festival i Karlstad

Politiet har mottatt 35 anmeldelser etter festivalen Putte i Parken i den svenske byen Karlstad i helgen. (Personene på bildet har ingenting med overgrepene å gjøre.)

Foto: SVT

Den svenske festivalsommeren har vært preget av nyheter om voldtekt og seksuelle overgrep.

Under Bråvallafestivalen ble det anmeldt fem voldtekter, og denne helgen mottok politiet 26 anmeldelser om seksuelle overgrep under festivalen i Karlstad, Putte i Parken.

– En hånd på rumpa er normalisert

Nå retter lederen for Nattskiftet, et trygghetsskapende initiativ som kan ligne de norske natteravnene, kritikk mot festivalarrangørene:

– De vil kanskje ta overgrepene på alvor, og de er på vei til å forstå etter veldig lang tid. Men det skjer veldig lite.

– Når jeg kommer med konkrete forslag til festivaler, blir jeg ikke tatt på alvor. De gjør meg liten, og de tror at jeg ikke vet hva jeg snakker om, sier Lisen Andréasson Florman i Nattskiftet til det svenske nyhetsbyrået TT.

Florman ble selv tafset på under årets Bråvallafestival, til tross for at hun var ikledd arbeidsklær.

– De oppførte seg skikkelig ekkelt. De tre mennene hadde på seg armbåndene som sier «tafsa inte». Det var surrealistisk.

– Det er slik det alltid har vært. En hånd på rumpa er normalisert, sier Florman.

Vakt: Sånn som skjer

En 15 år gammel jente forteller i dag om hva som skjedde med henne under festivalen Putte i Parken til den svenske avisen Expressen.

– Jeg stod og danset da en gutt kom bakfra. Han holdt meg fast og jokket mot kroppen min. Det var fryktelig.

Hun tok kontakt med en av vaktene på festivalen.

– Vakten jeg snakket med sa bare: «Det får man tåle på en festival. Det er sånn som skjer blant publikum», forteller jenta.

Jenta, som ønsker å være anonym, forteller at en av vennene hennes gikk til vakten etter at en gutt skal ha befølt henne mellom beina. Til dette skal vakten ha spurt henne om hun var full.

Arrangør beklager

Anna, som er moren til 15-åringen, sier hun føler avsky mot vaktene.

– Jeg mener det er tjenestefeil å reagere på denne måten, sier Anna, som ikke vil ha etternavnet i mediene av hensyn til datterens anonymitet.

Martin Säfströms datter har anmeldt antastingen. I dette tilfellet spurte vakten om hun ville anmelde forholdet, forteller han til Sveriges Radio.

– Mye av grunnen til at det går bra med henne nå er at politiet tok tak i det med en gang, sier Säfström.

Festivalarrangør Niclas Lagerstam beklager at vakten ikke reagerte på riktig måte.

– Det finnes ingen unnskyldning for hva vakten gjorde. Vedkommende må fratas lisensen, sier Lagerstam til Expressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt