Ingen ville vaske leiligheten til ebolapasient

Familien til ebolasyke Thomas Eric Duncan (33) ble først i dag flyttet fra leiligheten der mannen fra Liberia ble syk. Minst 50 personer han har vært i kontakt med isoleres nå i frykt for smitte.

Familien til Ebolasyke Thomas Eric Duncan (33) ble først i dag flyttet fra leiligheten der mannen fra Liberia ble syk. Minst 50 personer han har vært i kontakt med isoleres nå i frykt for smitte.

SE VIDEO: I fire dager har fire personer som oppholdt seg i en liten leilighet sammen med Thomas Erik Duncan etter at han ble syk blitt holdt i karantene i leiligheten der det finnes smittemateriale. Her ser vi etterforskerne bruker enorme smitteverndrakter når de arbeider i den samme leiligheten.

I Texas får myndighetene hard kritikk for mange feil i håndteringen av den første som har utviklet Ebola på amerikansk jord.

I fire dager har fire personer som oppholdt seg i en liten leilighet sammen med Thomas Erik Duncan etter at han ble syk blitt holdt i karantene i leiligheten der det finnes smittemateriale. De sier de la det skitne sengetøyet Duncan hadde ligget i en plastpose.

Først i dag kom et smittevernteam fra brannvesenet til leiligheten for å desinfisere den og flytte familiemedlemmene.

Thomas Eric Duncan

Thomas Eric Duncan ble den første personen som fikk diagnosen ebola i USA. Her er han i et bryllup i Ghana.

Foto: Wilmot Chayee / Ap

Duncan skal også ha kastet opp på fortauet utenfor leilighetskomplekset, men lokale myndigheter sier de ikke har klart å finne noe firma som har vært villig til å påta seg rengjøringsjobben.

Ble avvist av sykehuset

Eksperter fra det nasjonale smitteverninstuttet CDC er kommet til Texas for å overvåke situasjonen. De har helt siden ebola-epidemien brøt ut, fått ros for å ha bygget opp en svært god beredskap.

Men nå hagler kritikken mot myndighetene for alle feilene som ble begått da den første pasienten på amerikansk jord utviklet ebola.

Feilene er mange:

  • Sykehuset avviste Duncan første gang han oppsøkte hjelp 26. september. Han sa at han hadde vært i Vest-Afrika, men den opplysningen ble ikke lagret selv om sykepleieren som tok imot Duncan la den inn i datasystemet på Texas Health Presbyterian Hospital.
  • Først da nevøen til Duncan ringte CDCs hovedkontor i Atlanta ble det tatt affære.
  • Da ble Duncan isolert på sykehus umiddelbart, og smitteverninstituttet jobber nå med å få kontakt med alle han har vært i kontakt med.
  • De fire familiemedlemmene som har vært i nærmest kontakt med Duncan i leiligheten der han bodde sammen med dem er altså blitt holdt i karantene i leiligheten der de bor, men en av dem. en 13 år gammel gutt skal likevel ha gått på skolen.

Foreldre ved fem skoler i området har fått beskjed om at elever Duncan var i kontakt med etter at han ble smittet, er elever ved disse skolene og kan ha vært utsatt for smitte.

Totalt kan så mange som 100 personer ha vært i kontakt med Duncan.

Usikre på beredskapen

Mange lurer på hvordan ebola-beredskapen egentlig er på hjemmebane i USA. President Obama har brukt mye ressurser på å hjelpe myndighetene i Liberia dit mer enn 3000 soldater er sendt for å forsøke å stanse ebola-epidemien.

Han har skrytt uhemmet av denne responsen og understreket hvor alvorlig USA tar ebola-epidemien.

Men i USA er det imidlertid ikke så mange sykehus som er klare for å ta imot ebolapasienter.

Bare fire sykehus har spesialbygde isolasjonsenheter. Dit er hjelpearbeider som er blitt smittet i Vest-Afrika blitt sendt. Og på søndag kommer også en kameramann fra NBC dit. Han er blitt smittet mens han dekket epidemien i Liberia.

Mange her spør seg hvordan USA ville reagere på en epidemi når det har tatt flere dager bare å få rengjort leiligheten der den smittede bodde

Risikere straffeforfølgelse

Presidenten i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, sier hun er svært sint på Thomas Eric Duncan fordi han løy da han fylte ut et helseskjema da han forlot Liberia for to uker siden.

På skjemaet må folk krysse av for om de har vært i kontakt med ebola-smittede.
Duncan svarte nei selv om han senere har innrømmet at han hjalp en 19 år gammel gravid kvinne som hadde ebola og som døde kort tid etter at han forsøkte å bære henne inn på et sykehus.

Sirleaf sier hun vil vurdere strafferettslig forfølgelse av Duncan dersom han vender tilbake til Liberia.

SISTE NYTT

Siste nytt