Kristen guvernør etterforskes for blasfemi i Indonesia

Etter opptøyer og stort press har indonesisk politi bestemt seg for å innlede etterforskning mot guvernøren i landets største by og hovedstad.

INDONESIA-POLITICS/

Ahok er svært populær i Indonesia tross sin kinesiske og ikke-muslimske bakgrunn, selv om hans motstandere ønsker å bruke det mot ham. Han håper fortsatt på å vinne i det kommende valget.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

Onsdag opplyste politiet at den kristne guvernøren i Jakarta er under etterforskning, mistenkt for blasfemi. Saken ses på som en store prøve på den religiøse toleransen i verdens mest folkerike muslimske land, skriver AP.

Av rundt 256 millioner innbyggere i Indonesia er 205 millioner av dem muslimer.

Populære Basuki Tjahaja Purnama, eller Ahok som han kalles, er etnisk kineser og Jakartas andre kristne guvernør. Men for kort tid siden klarte han å terge på seg de mest radikale muslimene i Indonesia.

Koran-sitering skapte kontrovers

Ahok er en politisk alliert av Indonesias president Joko «Jokowi» Widodo, og i sin søken etter å minske deres popularitet har flere politiske motstandere vist til et vers fra Koranen som advarer muslimer mot å alliere seg med kristne og jøder.

I september antydet Ahok at de som bruker verset mot ham «lyver», og det er altså dette utsagnet som er bakgrunnen for blasfemietterforskningen.

Det skapte sinne blant mange muslimer i Indonesia som tolket det slik at Ahoks uttalelser var direkte kritikk mot de hellige skriftene. Ahok beklaget uttalelsene, men skaden var allerede gjort.

Artikkelen fortsetter under bildet

INDONESIA-PROTESTS/

Uttalelsene til Jakarta-guvernøren førte til store opptøyer som toppet seg for to uker siden ta flere titalls mennesker ble skadet og en døde.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

Opptøyer

Det førte til en rekke demonstrasjoner som toppet seg for drøye to uker siden da tusenvis av mennesker tok til gatene i Jakarta. Til tross for høy politiberedskap i hovedstaden utviklet det seg til opptøyer hvor flere titalls mennesker ble skadet og en person døde. Siden har de mest radikale muslimske gruppene lagt enda mer press på politiet og truet med flere demonstrasjoner dersom Ahok ikke pågripes.

Gruppen Islamic Defenders Front (FPI) er drivkraften bak. De ønsker sharialovgivning i Indonesia, er kompromissløse og kjent for sin bruk av vold og uprovoserte, væpnede angrep på blant annet liberale og transseksuelle.

INDONESIA-POLITICS/

General Tito Karnavian opplyste under pressekonferansen onsdag at Ahok ikke får forlate landet.

Foto: IQRO RINALDI / Reuters

Dette presset førte til at indonesisk politi innkalte til pressekonferanse onsdag hvor de opplyste at den populære guvernøren ikke får forlate landet mens etterforskningen pågår. Ahok blir ikke varetektsfengsel under etterforskningen da politiet og religiøse eksperter er delt i synet om uttalelsene han var blasfemiske.

Gavepakke til motstanderne

Kontroversen rundt den populære guvernøren har vært en gavepakke for hans politiske motstandere nå som det nærmer seg nye valg.

– Dersom det er legges press på å få til en pågripelse av ham, så må vi undersøke om det er andre motiver bak, sier general Tito Karnavian, sjefen for politiet i Indonesia, onsdag.

Ahok selv har takket politiet for at de har håndtert saken på en profesjonell måte og oppfordret sine tilhengere til stemme.

– Vi kan fortsatt delta i valget, kom derfor til valglokalene og gi deres stemmer slik at vi kan vinne i den første runden, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt