NRK Meny
Normal

Krisetiltak avvises av Portugal

Portugals regjering er i akutt nød etter at landets øverste domstol har avvist flere av regjeringens krisetiltak som grunnlovsstridige.

Portugals statsminister Pedro Passos Coelho
Foto: Francisco Seco / Ap

Domstolens avgjørelse fredag kveld rammer sentrum-høyre regjeringen til statsminister Pedro Passos Coelho, og den må nå finne nye tiltak for å oppfylle innstrammingstiltakene som den har lovet EU å gjennomføre.

Statsministeren har sammenkalt regjeringen til krisemøte. Ifølge portugisiske medier lørdag er det ikke utelukket at det blir utskiftninger i regjeringen.

Etter å ha hatt sparetiltakene til behandling i over tre måneder, kunngjorde domstolen fredag at fire av regjeringens sparetiltak er i strid med grunnloven.

Det gjelder blant annet regjeringens reduksjon av feriepenger til embetsmenn og andre offentlig ansatte, reduksjon i pensjonene og lavere dagpenger for de arbeidsløse.

En rekke andre sparetiltak godkjente domstolen, men ifølge foreløpige beregninger oppstår det nå et hull i budsjettet på 1,3 milliarder euro, tilsvarende nesten 10 milliarder kroner.

Regjeringspartiet PSD sier det er «svært bekymret» og hevder at det ikke har mye handlingsrom. Sosialistpartiet krever at regjeringen går av og arrangerer nyvalg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt