Kriserammede Japan blomstrer

Japan fikk i dag nyheten om at utslippsnivåene fra kjernekraftverket vil være stabile fremover. Samtidig står kirsebærtrærne i full blomst i selv de hardest rammede områdene.

Selv i områder med ruiner så langt øyet kan se har de vakre blomstene sprunget ut. De vakre trærne gir håp om en bedre fremtid i Japan, og i dag kom en av de beste nyhetene landet har fått på lenge.

LES: Alt om tsumanirammede Japan

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) brakte nyheten om at utslippsnivåene vil være stabile frem til de vil begynne å minke om noen måneder.

Ikke særlig høyere utslippsmengde

Denis Flory IAEA

IAEA-sjef Denis Flory.

Foto: Ronald Zak / Ap

Det er fortsatt små mengder med radioaktiv stråling som slipper ut fra atomkraftverket Fukushima Daiichi, og ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil stålenivåene holdes lave fremover .

– Det har vært høye radioaktive utslipp fra begynnelsen. Utslippene som kommer vil være mindre, og den totale utslippsmengden vil ikke være særlig annerledes enn i dag.

Det sa leder for IAEAs atomsikkerhet, Denis Flory, under en pressekonferanse i dag.

Under kontroll om tre til seks måneder

Tsunehisa Katsumata, sjef i Tokyo Electric Power Company, Inc. (TEPCO)

Tsunehisa Katsumata, sjef i Tepco.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Ifølge operatøren, Tepco, kan strålingen fra de ødelagte atomreaktorene i kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan være under kontroll innen seks til ni måneder .

Selskapet tar sikte på å sterkt begrense strålingslekkasjene fra atomreaktorene om tre til seks måneder.

Tepco-sjef Tsunehisa Katsumana presenterte søndag en foreløpig tidsplan for å kontrollere skadene fra atomkraftverket, som ble ødelagt i jordskjelvet og tsunamien i mars.

Innen seks til ni måneder håper TEPCO å kjøle ned reaktorene og få kontroll på strålingen, før reaktorbygningen etter planen skal tildekkes.

200.000 mistet hjemmene sine

Myndighetene har lovet én million yen i erstatning til alle som måtte evakuere etter jordskjelvet og den påfølgende atomkatastrofen.

Over en måned etter det katastrofale jordskjelvet i Japan, trenger mange fortsatt hjelp til å skaffe mat og tak over hodet.

Nærmere 200.000 mennesker som mistet hjemmene sine, oppholder seg fortsatt på midlertidige mottakssentre. Enkelte steder er det knapt med mat, vann og medisiner, ifølge Røde Kors.

LES: 200.000 fortsatt hjemløse i Japan

Ifølge de siste tallene er 14.000 mennesker funnet døde mens 14.000 fortsatt er savnet etter skjelvet og tsunamien.

Midlertidige boliger i Japan

Midlertidige boliger i Japan.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt