Hopp til innhold

Krisemøte kan velte Italias skjøre regjering

Italias største parti har i dag et krisemøte for å avklare maktkampen mellom statsminister Enrico Letta og den unge og ambisiøse partilederen Matteo Renzi, som før møtet ikke la skjul på at landet trenger en ny ledelse.

Enrico Letta

Italias statsminister Enrico Letta blir hardt presset av sitt eget parti.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Enrico Letta har vært statsminister i under ti måneder, og har allerede rukket å overleve én regjeringskrise, men nå truer en intern maktkamp i sentrum-venstre-partiet hans PD.

Helt siden den 39 år gamle Firenze-ordføreren Renzi ble valgt til partileder i desember har det foregått en knallhard maktkamp mellom de to.

Få minutter før møtet skulle starte i ettermiddag levnet Renzi liten tvil om at han mener landet trenger en ny regjering.

– Partiledelsen har merket seg behovet for og nødvendigheten av å starte en ny fase med en ny ledelse, sa Matteo Renzi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Matteo Renzi

Matteo Renzi på vei inn til ettermiddagens krisemøte.

Foto: Roberto Monaldo / Ap

– Den avgjørende kampen

– Dette er den siste og avgjørende kampen, skriver Claudio Tito i La Repubblica.

Letta og hans skjøre regjeringskoalisjon har lenge blitt kritisert for ikke å vise nok handlekraft, også fra sitt eget parti. Der stadig flere ønsker ett skifte i toppen, og mange peker på Renzi som landets nye statsminister.

For hvis 39-åringen får nok støtte på dagens krisemøte, kan Letta bli tvunget til å trekke seg som statsminister og landet havne i en ny regjeringskrise.

Italienske medier spekulerer på om Renzi blir bedt om å danne ny regjering allerede til helgen.

Matteo Renzi

Matteo Renzi har tatt italiensk politikk med storm etter han ble valgt til partileder i desember.

Foto: Roberto Monaldo / Ap

– Trekker seg ikke på grunn av rykter

Men Renzi kan også velge å stille seg bak Letta på torsdagens møte, og italiensk politikk preges av spekulasjoner og rykter om utviklingen de neste par dagene.

Mandag kalte president Napolitano Renzi inn til møte, og morgenen etter var det Lettas tur. «Regjeringens utsikter» og «avgjørelser som vi må ta», var blant samtaleemnene, sa Letta etter møtene.

– Hvis kritikken av regjeringens politikk også kommer fra ledelsen i eget parti, så må jo statsministeren trekke noen konklusjoner, skriver Stefano Folli i finansavisen Il Sole 24 Ore.

Det fleste forståsegpåere har spådd en ren duell mellom de to lederne i partiet, og mange holder en knapp på den karismatiske Renzi, som har varslet at han vil ta et oppgjør med Letta og regjeringens politikk, mens Letta anklager sin partikollega for maktspill.

Letta selv har avvist at han vi trekke seg.

– Man trekker seg ikke på grunn av rykter, svarte Lett i går, og varslet han at koalisjonsregjeringen skal legge fram en omfattende plan for den italienske økonomien.

Om han klarer å vinne gehør for den planen, kan han fortsatt ha en fremtid i italiensk politikk. Om Letta må vike plass for Renzi, får Italias sin fjerde statsminister på fire år.

I EU gleder man seg ikke over ny usikkerhet i Roma. Politisk ustabilitet er blant årsakene til at finansmarkedene har manglet tiltro til eurosonens tredje største økonomi.

Hvis Renzi blir ny statsminister bli han Italias fjerde statsminister på fire år og den tredje statsministeren i rekken som ikke har gått til valg. Firenze-ordføreren sitter ikke i nasjonalforsamlingen.

SISTE NYTT

Siste nytt