Hopp til innhold

Krisemøte om atomkraftverk

Russiske myndigheter holder i dag krisemøte om atombyen Ozjorsk - som er helt stengt av og hvor det er erklært unntaktstilstand.

Et udatert bilde fra Majak-anlegget i Russland

Et udatert bilde av administrasjonsbygningen ved atomanlegget Majak i Russland.

Foto: Carl ANDERSON / Afp

Ozjorsk - som trues av de mange og store skogbrannene - ligger ved Ural-fjellene sør i Russland, 130 mil øst for Moskva.

Byen het i sovjettiden Chelyabinsk-40 og var i prinsippet så hemmelig at den ikke var avtegnet på kartet - noe som var vanlig for atombyer.

I Ozjorsk ligger atomanlegget Majak hvor man tar hånd om utbrent atombrensel samt resirkulerer kjernefysisk materiale fra destruerte atomvåpen.

Nå settes det inn ekstra ressurser for å bekjempe brannene.

Lukket by

I går opplyste myndighetene om at «unntakstilstand er erklært i skogene og parkene i Ozjorsk-området på grunn av den vanskelige brannsituasjonen».

Slik åpenhet er svært uvanlig når det gjelder Ozjorsk, som er en såkalt «lukket by».

Store deler av Ozjorsk er avstengt og inngjerdet, og bevoktet av bevæpnede vakter med hunder. For å besøke byen må man ha spesialtillatelse.

Tsjeljabinsk fylke, som Ozjorsk tilhører, er fortsatt et av sentrene i den russiske atomindustrien. Det finnes både militære og sivile utviklingssentra i flere «lukkede byer», blant dem Ozjorsk som lenge var spydspissen i russisk atomforskning.

Storeksplosjon i 1947

Den mest kjente hendelsen ved Majak-anlegget skjedde i 1957, da en feil i kjølingsanlegget førte til en eksplosjon i en tank med titusenvis av tonn atomavfall.

470.000 mennesker ble utsatt for stråling, og minst 200 mennesker mistet livet på grunn av strålingen etter eksplosjonen. Først i 1992, etter Sovjetunionens fall, innrømte russiske myndigheter at det hadde vært en ulykke ved Majak.

Fortsatt er et område på 25.000 kvadratkilometer radioaktivt forurenset etter ulykken i 1957.

Det har også vært mindre ulykker ved anlegget i årene etter.

Les: Flere hundre ekstra dødsfall daglig

Kan spres med vinden

- De radioaktive partiklene som er funnet i skogene rundt Ozjorsk fra den store eksplosjonen på atomanlegget i 1957, risikerer nå å spres med vinden og asken, sier Natalja Manzurova til media.

Hun arbeidet i 14 år som fysiker på Majak, og bor i Ozjorsk. Hun forteller at innbyggerne ikke har fått vite noe.

Dette er et mønster hun kjenner igjen fra tidligere. Da det skjedde en ny ulykke for noen år siden, ante selv ikke de som arbeidet ved anlegget noe - inntil utenlandsk media startet å ringe med spørsmål.

- Det finnes ingen rutiner for evakuering av innbyggerne i Ozjorsk. Og forteller at de som er født i byen, ikke en gang finnes i et register.

- Og hvem bryr seg om å redde dem som ikke finnes?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt