Hopp til innhold

Krise i Venezuela: – Venter timevis i kø for mat

CARACAS (NRK:) Venezuela er verdens mest oljerike land. Men folk står i kø i opptil 30 timer i uka for å skaffe mat.

Et liv i kø

Millioner av venezuelanere kjemper en desperat kamp for å skaffe det de trenger for å leve. Mange tilbringer 30 timer i uken i kø foran supermarkedene.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Klokka er bare sju om morgenen foran et statlig supermarked i Caracas. Men den 26 år gamle Maribel Diaz har stått i kø i flere timer allerede.

– Vi kom klokka tre i morges, og siden har vi vært her. Nå venter vi på å slippe inn, sier hun, og smiler tappert.

På armen har hun sønnen Jesus, som bare er to måneder gammel og ikke trenger annen føde enn den han får fra sin mor. Men for Maribel og de andre i køen er livet blitt en desperat kamp for å få tak i det de trenger for å leve.

30 timer i kø
30 timer i uka

Alenemoren Maribal Díaz fra Caracas bruker mer enn 30 timer i uka på å stå i matvarekø. Og ofte må hun gå tomhendt hjem.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er minst 2000 mennesker i køen foran supermarkedet. Mange av dem bruker nå det meste av sin tid på å gå fra butikk til butikk for å få tak i de subsidierte matvarene som vanlige folk har råd til å kjøpe.

Det er ikke uvanlig å stå 30-35 timer i kø i uken, og ofte kommer folk tomhendte tilbake fra den daglige handleturen.

– Vi håper jo at butikken har fått inn noe i dag, men det er slett ikke sikkert, sier Maribel Díaz.

Hva er det først og fremst du ønsker å kjøpe?

– Det vi først og fremst er ute etter er mel, ris, pasta og slike ting. Men i de fleste tilfeller er ikke det å finne, sier hun fortvilet.

Mat overalt

Mens Maribel venter i køen er det matvarer i fleng å få kjøpt over hele Caracas. På et gatemarked i den fattige bydelen Antímano, bugner det av frukt og grønnsaker.

Her kan man også få kjøpt egg, smør, ris og mye annet, men prisene er 5-10 ganger høyere enn i de statlige supermarkedene.

Mat overalt

Det er mat å få kjøpt på gatemarkeder overalt i den venezuelanske hovedstaden. Men prisene på slike markeder er 5-10 ganger høyere enn i de statlige supermarkedene.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er de såkalte «bachaqueros», mafia-en, som opererer her. Med vold, trusler og bestikkelser kjøper de opp den subsidierte maten i butikkene, og tjener seg rike på folks elendighet.

Den 68 år gamle Saltos Rangel finner ingen ting han har råd til å kjøpe på markedet:

– Alt er dyrt. Man har ikke råd til noe. Det er «bachaquero»-ene som bestemmer prisen. De bruker alle midler for å kjøpe opp billig mat. Hvis noen i køene prøver å stoppe dem, kan de bli drept.

Gir datteren maten

Maribel Díaz bor i Pedrera – et av de fattigste områdene i den venezuelanske hovedstaden. Hun er alenemor med to barn, og hennes største bekymring er datteren Jossibel på 8 år:

– Hvis det ikke er nok mat til oss begge, så gir jeg den til datteren min, sier Maribel.

– Hun trenger den mest, for hun er liten og hun må spise hvis hun skal greie å gå på skolen og lære.

Og skolegangen er vanskelig for 8-åringen, selv om hun er en flink elev. For skolen mangler utstyr, og er hardt rammet av myndighetenes rasjonering av strøm og vann.

Vanskelig skolegang

Den 8 år gamle Jossibel Díaz trives godt på skolen, men rasjoneringen av strøm og vann i Venezuela gjør skoledagen vanskelig.

– Ofte mangler det vann, mat eller lys, og da hender det at vi må dra hjem uten å få noen undervisning, forteller Jossibel Díaz.

– Hva synes du om det?

– Det er trist, svarer 8-åringen.

Upopulær president

Meningsmålingene viser nå at den sittende presidenten Nicolas Maduro bare har støtte fra rundt en firedel av velgerne i Venezuela.

Opposisjonen fra sentrum-høyre krever nyvalg, og har stor støtte i befolkningen, men myndighetene gjør alt de kan for å hindre dette.

Selv om opposisjonen vant en klar seier under parlamentsvalget i desember i fjor, så har den liten politisk innflytelse. Presidenten har satt inn sine lojale dommere i Høyesterett, og denne domstolen avviser konsekvent de vedtakene som gjøres i parlamentet.

Samtidig har sosialistregimet støtte fra ledelsen i de væpnede styrker, og opposisjonen frykter at omfattende demonstrasjoner kan føre til blodige sammenstøt, slik man opplevde i 2014.

Røde faner

En annen viktig støttespiller for regimet er fagbevegelsen, og NRK er til stede under en stor demonstrasjon i Caracas til støtte for presidenten.

Det er satt opp busser fra hele landet, men mange benytter sjansen til en gratis tur til hovedstaden, og deltar ikke i markeringen.

Demonstrant i Venezuela

Fagbevegelsen demonstrerer i Caracas til støtte for president Nicolas Maduro. - Opposisjonen driver 'økonomisk krig' mot regjeringen, hevder demonstrantene.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men blant demonstrantene er det ingen tvil om hvem som har skylden for den akutte mangelen på mat og medisiner i dagens Venezuela. En av dem sier det slik:

– De ekstreme høyrekreftene driver en «økonomisk krig» og prøver å lamme landet. Men vi har en klok president som vil bringe oss ut av denne situasjonen. Det er vi sikre på.

«Feil politikk»

Men stadig færre venezuelanere tror på påstanden om «en økonomisk krig». Ifølge landets fremste meningsmålingsinstitutt, Datanalisis, mener mer enn 70 prosent av befolkningen at det er regjeringens økonomiske politikk som er årsaken til krisa:

Direktøren for Datanalisis, Luis Vicente Leon, sier til NRK at dagens varemangel er en følge av sosialistregimets politikk gjennom mange år:

– Regjeringen har drevet pris- og valutakontroll, og i noen tilfeller tvunget bedrifter til å selge sine varer med tap. Myndighetene har vist en fiendtlig holdning overfor næringslivet og ekspropriert bedriftene, slik at det nå produseres mye mindre varer her i Venezuela enn før, sier direktøren.

Til ingen nytte

Etter å ha stått i kø i seks timer kommer Maribel Díaz tomhendt ut av butikken. Og en ny undersøkelse viser at situasjonen blir stadig verre.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Tomhendt

Det venezuelanske folk lider, og situasjonen blir stadig verre. Mer enn 80 prosent av viktige matvarer og medisiner er det nå vanskelig eller umulig å få tak i for vanlige folk, viser en undersøkelse fra instituttet Datanalisis.

Alenemoren Maribel Díaz er ikke så opptatt av hvem som har skylden for elendigheten i hjemlandet hennes. Hun har mer enn nok med den daglige kampen for å skaffe mat til sin familie.

Seks timer timer etter at hun stilte seg i køen foran supermarkedet i Caracas kommer hun ut av butikken:

– Greide du å få kjøpt noe?

– Nei. Jeg hadde trodd jeg skulle få tak i noe, men det gikk ikke.

– Hva tenker du å gjøre?

– Vel, jeg må dra til et annet supermarked, og se om jeg er heldigere der.

SISTE NYTT

Siste nytt