NRK Meny
Normal

Kripos-vitne er bekymret

KINSHASA (NRK.no): Den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen, som skal vitne i Kongo-saken, er bekymret for hvordan vitnemålet hans blir oversatt for retten.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen var til stede i retten tirsdag og fikk med seg hvordan tolken strevde med å oversette flere sentrale ord, særlig medisinske termer. Det uroer ham før hans eget vitnemål.

Foto: Helge Tvedten / NRK

I går strevde tolken med å oversette sentrale ord, særlig medisinske termer, i rettssaken mot Joshua French, som står tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland.

Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold så seg nødt til å avbryte retten fordi han reagerte på tolkens oversettelse under Frenchs vitnemål.

Har oversatt materialet til fransk

Arne Stray-Pedersen, rettsmedisiner fra Norsk Folkehelseinstitutt, skal vitne på vegne av Kripos på fredag. Etter at han i går var til stede i retten, er han bekymret for hvordan hans vitnemål kommer til å bli oversatt.

– Ja, det er klart jeg er det, sier Stray-Pedersen til NRK.

Han har forberedt seg godt, og har for sikkerhets skyld fått oversatt alt sitt materiale til fransk.

– Jeg har forberedt meg godt. Jeg skal legge frem funnene på en billedlig måte og forhåpentligvis forklare vanskelige ting sånn at det ikke blir noe uklart om det, sier Stray-Pedersen.

– Jeg snakker ikke fransk selv, men har fått oversatt både det skriftlige materiale og lysbildene til fransk.

Nøkkelvitne

Joshua French forklarer seg

Joshua French forklarte seg for retten i Ndolo-fengselet i Kinshasa tirsdag. Sittende til venstre er hans advokat Hans Marius Graasvold.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Tjostolv Moland ble funnet død på cella i august i fjor.

Kongolesiske leger obduserte Moland, og et norsk team fra Kripos var til stede under obduksjonen.

Både kongolesiske rettsmedisinere og Kripos skrev obduksjonsrapporter, og de bekreftet at det ikke var mistanke om at det lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Likevel tiltalte kongolesiske myndigheter Joshua French for drap på Moland. Den militære påtalemyndigheten i Kongo mente at Moland ble dopet ned og kvalt av French.

Frenchs advokater gjorde det derfor tidlig klart at de ville kalle inn Kripos som vitner i rettssaken.

Advokat Hans Marius Graasvold har sagt til NRK at han håper vitnemålet fra Kripos kommer til å frikjenne French.

– Alt i det siste har handlet om disse to rapportene som tilsynelatende snakker i munnen på hverandre. Derfor vil vi bidra til at retten skal få et korrigert bilde av det. Vitnemålet er et helt sentralt bevis, sa Graasvold.

– Er dette nøkkelvitnet som skal få French frikjent?

– Forklaringen til rettsmedisineren er viktig og vil sette retten i stand til å forstå sammenhengen mellom de to rapportene. Dette vitnet, sammen med Frenchs forklaring, vil kunne gi retten et riktig bilde. Får den det, er mitt håp at vi vil få et godt resultat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt