Hopp til innhold

Kriminelle gjenger innførte portforbud

Folk i Stockholm-forstaden Tensta måtte holde seg innendørs etter klokken 18. Det hadde ikke politiet bestemt, men to kriminelle gjenger i området.

Ungdom deler ut mat til folk i Tensta under korona.

Tensta utenfor Stockholm har høy innvandrerandel og har fått mye oppmerksomhet på grunn av de sosiale problemene bydelene har. Men under koronapandemien var det også mange frivillige som delte ut gratis lunsj til folk på gaten.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

I slutten av august i år oppdaget politiet at det var uvanlig lite folk ute i Stockholm forstaden Tensta.

Samtidig fikk de tips om at gjengkriminelle i området truet folk med våpen og tvang dem innendørs.

– Det var personer fra disse gjengene som var ute og fortalte folk at de ikke skulle være ute etter klokken 18, og det spredte seg raskt til alle som bor her, sier politisjefen i Rinkeby, Therese Rosengren, til TV4.

Og hvis noen spurte hva som kom til å skje hvis de ikke holdt seg innendørs, så var svaret kontant.

– De ville bli utsatt for grov vold, sier Rosengren.

Ukjent

Dette ble kjent denne helgen, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Dette har jeg aldri hørt om tidligere. Jeg er sikker på at politiet tar disse opplysningene på det største alvor og passer på at det i Sverige er svenske lover som gjelder, og de gjelder for alle. Det er ingen kriminelle som skal få bestemme hva andre skal og ikke skal gjøre, sier Sveriges innenriksminister, Mikael Damberg til TV4.

Ifølge politiet så er det seks forskjellige kriminelle gjenger som opererer i dette området, men det er spesielt to som har vært i en konflikt de siste månedene, og det er disse to politiet mener innførte portforbudet.

Oppgjøret mellom de to har ført til fire døde og flere drapsforsøk siden juli i år.

Maktdemonstrasjon

– En grunn til dette kan være at de to gjengene skulle gjøre noe de ikke ønsket at beboerne i området skulle se, eller de ville ikke at det skulle hende dem noe, sier gjengekspert Amir Rostami til SVT.

– Dette kan også handle om en ren maktdemonstrasjon, men da burde det ha skjedd flere ganger. For så vidt jeg vet har dette bare skjedd en gang, sier Rostami, som mener at hendelsen uansett viser hvilken makt gjengene har i samfunnet.

– Dette tyder på at de har fått en stor innflytelse i nærområdet. At de kjenner at de har muligheten bare til å gjøre dette og at de kjenner seg mektige nok til å komme unna med det, sier mye.

Belastet område

Dette er ikke første gang forstedene Rinkeby og Tensta er i søkelyset for problemer knyttet til gjengkriminalitet.

Bydelen har høy innvandrerandel, store sosiale problemer og har vært åsted for voldelige opptøyer. NRKs reporter i 2017 ble truet av ungdommer som kastet stein.

Sylvi Listhaug (Frp) var her for å se på forholdene før valget i 2017.

SISTE NYTT

Siste nytt