Hopp til innhold

Tok kontroll over marinens hovedkvarter

Flere hundre russisk-lojale styrker har i dag stormet to ukrainske militærbaser og tatt flere til fange.

Heiste det russiske flagget

Militsen som stormet det ukrainske marinehovedkvarteret heiste etter hvert det russiske flagget.

I morges stormet en 200 mann stor prorussisk borgervernsgruppe den ukrainske marinens hovedkvarter i Sevastopol på Krim. Den ukrainske marinesjefen skal ha blitt bortført.

En fotograf tilhørende nyhetsbyrået Ap som ble vitne til hendelsen beskrev at flere hundre personer fra en av de nydannede militsene som støtter Russland presset seg inn gjennom portene til hovedkvarteret etter at de hadde stått utenfor en times tid.

Tre russiske flagg ble deretter heist på området.

Noen timer senere kjørte en traktorgjennom portene på basen i Novoozerne nord-vest på halvøya.

Stormingen bekreftet

Stormingene ble etter hvert også offisielt bekreftet av den ukrainske marinen.

– Rundt 200 menn i sivile klær tok seg onsdag inn på en ukrainsk marinebase i byen Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter Sergej Bogdanov, talsmann for marinen, til nyhetsbyrået AFF.

En ukrainsk forsvarsansatt forlater marinehovedkvarteret i Sevastopol, Krim

En ukrainsk forsvarsansatt forlater marinehovedkvarteret i Sevastopol.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Bogdanov sier at mennene forhandlet med noen av deres offiserer. Det skal ikke ha blitt brukt vold.

– Vi har ikke avfyrt skudd, og de er ubevæpnede. Våre tjenestemenn har barrikadert seg inne på militæranlegget for å unngå konfrontasjoner, sier Bogdanov til AFP.

Ifølge AP-fotografen, som tok seg inn i bygningen i kjølvannet av stormingen så forhold de ukrainske offiserene og soldatene som ikke hadde fått søkt tilflukt seg rolig mens prorusserne streifet rundt i bygningen. Det militære personellet pakket sakene side og forlot bygningen i grupper.

En av soldatene klarte ikke å holde tilbake tårene i det han passerte det nyoppsatte russiske flagget på vei ut. Andre så tydelige preget ut mens størsteparten behold fatningen.

Det er kommet rapporter om at den ukrainske marinesjefen Sergij Gayduk skal være tatt med bort fra hovedkvarteret.

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax Ukraine skal det være den russiske etterretningstjenesten FSB som førte han vekk. Andre melder om at han er i den prorussiske borgervernsgruppens hender.

Den øverste lederen for den russiske Svartehavsflåten som er stasjonert på Krim skal ifølge Alexander Marquardt, korrespondent fra amerikanske fjernsynskanalen ABC, reiste til den ukrainske marinebasen for å bidra til samtalene med demonstrantene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Prorussisk borgervernsgruppe forlater marinehovedkvarter i Sevastopol, Krim

Medlemmene av den prorussisk borgervernsgruppen forlater det ukrainske marinehovedkvarteret etter noen timer.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Ukraina ikke ut av Krim

Ukraina vil ikke trekke ut sine militære styrker fra Krim selv om området har erklært seg som en del av Russland.

– Nei, vi vil bli, sier Ihor Tenjukh, fungerende forsvarsminister i Ukraina til Reuters.

Den viktige havnebyen Sevastopol er ankerfeste for både den ukrainske marinen og den russiske Svartehavsflåten.

Byen ble sammen med Krim-halvøya erklært for en del av Russland av president Vladimir Putin i går.

Flere baser tatt

Noen timer etter at hovedkvarteret var angrepet trengte pro-russiske styrker seg inn i enda en ukrainsk marinebase på Krim.

Styrkene kjørte en traktor gjennom portene på basen i Novoozerne opplyser forsvarsdepartementet i Ukraina, ifølge AFP. Ifølge talsmann Vladislav Seleznev er det nå en fastlåst situasjon ved basen.

Omtrent 50 marinegaster og offiserer forlot basen i Novoozerne mens russiske soldater sto og så på. Samtidig heiste prorussiske militsstyrker det russiske flagget på basen, opplyser en AFP-reporter som er på stedet.

I går, tirsdag skal en annen ukrainsk marinebase ha blitt stormet av væpnede menn i Simferopol, byen som er Krim-halvøyas administrative senter.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk har gitt ukrainske militære lov til å skyte tilbake hvis de blir angrepet, etter at en soldat ble skutt og drept ved den militære flybasen Novofedorovka da væpnede menn stormet basen. En offiser er skadet.

Den ukrainske forsvarsministeren Tenjukh er nå på vei til Krim, ifølge en talsmann for regjeringen, i et forsøk på å dempe spenningen på halvøya og hindre at konflikten eskalerer ytterligere.

Sergej Aksionov, som leder den nye prorussiske provinsregjeringen, sier at Tenjukh ikke vil slippe inn til Krim, men vil bli bortvist på grensen.

Traktat godkjent

I formiddag kom det meldinger om at Russland innleder en stor militær luftforsvarsøvelse i de vestlige delene av landet. Foreløpig skal flyene ikke ha fløyet nær grensen til Ukraina.

Samtidig har Russlands grunnlovsdomstol i et enstemmig vedtak godkjent traktaten som fastslår at Krim-halvøya innlemmes i Russland.

Vedtaket i domstolen er et viktig skritt i den juridiske prosessen som må gjennomføres før traktaten blir godkjent av russiske nasjonalforsamlingen.

Russiske soldater på den ukrainske marinehovedkvarteret i Sevastopol

Russiske soldater patruljerer inne på området til det ukrainske marinehovedkvarteret.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt