Hopp til innhold

Krim-leder: – Vi skal feire i kveld

SEVASTOPOL (NRK): Mens innbyggerne på Krim finner veien til stemmelokalene, deles det ut russiske flagg i gatene. – Dette er en ny æra, vi skal feire i kveld, sier den regionale statsministeren på Krim Sergej Aksjonov etter å ha avgitt sin stemme i folkeavstemningen.

Krims selvutnevnte statsminister Sergej Aksjonov

Krims statsminister Sergej Aksjonov kommer ut av stemmeavlukket søndag morgen for å avgi sin stemme i folkeavstemningen på Krim.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Helt siden Sovjetunionen ble oppløst for over 20 år siden, har holdningen til om de skulle tilhøre Ukraina eller Russland blant til de mange russerne på Krim-halvøya vært: Aldri snakke om det, men alltid tenke på det.

Folkeavstemning på Krim

En jente med et russisk flagg slipper morens stemmeseddel ned i valgurnen i et valglokale i Simferopol.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

– Vi har ventet i flere år på denne muligheten, sier 78 år gamle Ivan Konstantinovitsj i dag og strekker armene i været etter å ha lagt stemmeseddelen i urnen.

Kan ikke si ja til Ukraina

Gleden er stor blant den russiske lokalbefolkningen på Krim, hvor 70 prosent fortsatt har russisk som sitt morsmål. I dag får de muligheten til å stemme for å igjen bli en del av Russland.

Å beholde dagens situasjon og fortsatt være en del av Ukraina er ikke et aktuelt spørsmål.

På stemmesedlene i dagens folkeavstemning har man nemlig bare to alternativer: Man kan stemme for at Krim skal være en selvstendig republikk, eller for at Krim skal slutte seg til Russland.

Men det er en frykt blant den russiske majoriteten for at de ukrainske nasjonalistene i «Høyre sektor» skal komme med hevn angrep etter dagens avstemning.

Russiske medier har nemlig drevet et voldsomt propagandamaskineri og tegnet et bilde av det nye styret i Kiev som både fascistisk og nazistisk. Propagandaen vises blant annet på plakater og reklametavler, der to versjoner av Krim-halvøya presenteres: Den ene drapert i det russiske flagget, den andre med hakekors og piggtråd. Teksten over bildet ber folk velge enten eller.

Det fører til usikkerhet og foran mange av minibankene i Sevastopol var det i dag lange køer men mennesker som ønsket å være på den sikre siden. Og det er en reel angst blant folk i byen om hva fremtiden vil bringe.

– Et historisk øyeblikk

Kø foran minibankene i Sevastopol på Krim

Foran flere av minibankene i Sevastopol var det lange køer i dag. Mange frykter at det vil bli mangel på penger de neste dagene.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Dette er et historisk øyeblikk, alle kommer til å leve lykkelig, sier den russiskvennlige Sergej Aksjonov til journalistene ved stemmelokalet.

Demonstrant i stemmelokale på Krim

Mannen med et ukrainsk flagg blir raskt dyttet vekk av vaktene til Krims selvutnevnte statsminister Sergej Aksjonov (t.v.) i valglokalet i Simferopol.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

En mann som vifter med et stort ukrainsk flagg, blir raskt dyttet vekk av Aksjonovs sikkerhetsvakter.

– Dette er en ny æra. I kveld skal vi feire, fortsetter Aksjonov.

Allerede tidlig i morges ble det delt ut russiske flagg i gatene på Krim.

I løpet av første 15 minuttene etter at valglokalene åpnet i morges, strømmet over 70 mennesker til for å avgi sin stemme i et valglokale i Sevastopol, ifølge AP.

Da 66-årige Vera Sverkunova ble spurt om hvilket alternativ hun hadde stemt for, brøt hun ut i sang: «Jeg vil hjem til Russland, det er så lenge siden jeg har sett min mor».

Vesten: Folkeavstemningen er ulovlig

Tonen fra Vesten og den ukrainske regjeringen er en helt annen. De har slått fast at Russlands militære inngripen på Krim er i strid med folkeretten, og at folkeavstemningen er ulovlig.

Russland på sin side hevder at dagens avstemning er lovlig, fordi den er godkjent av Krims selvutnevnte regionforsamling. Den prorussiske forsamlingen har allerede stemt for at Krim blir løsrevet fra Ukraina.

Senest lørdag ringte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til USAs utenriksminister John Kerry og understreket på ny at folkeavstemningen er lovlig i henhold til internasjonal lov.

Folkeavstemningen på Krim

En eldre mann avgir sin stemme i en mobil stemmeurne i en landsby utenfor Simferopol.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt