Hopp til innhold

Krim erklærte seg selvstendig

Utenriksministrene i EU kommer til å bli enige om å fryse russiske midler og innføre innreiseforbud for flere navngitte russere etter gårsdagens folkeavstemning på Krim. I dag erklærte halvøya seg løsrevet fra Ukraina.

Lederen for den sterkt prorussiske gruppen på Krim Sergej Aksionov

Lederen for den sterkt prorussiske gruppen på Krim Sergej Aksionov kan være en av dem som rammes av EUs straffetiltak.

Foto: Max Vetrov / Ap

I dag erklærte Krim seg offisielt løsrevet fra Ukraina og annonserte at de vil søke om å bli innlemmet i Russland, og nasjonaliserer all statlig ukrainsk eiendom.

I morgen får de svar fra den russiske Dumaen. Da skal også den russiske presidenten Vladimir Putin snakke om Krim-avstemningen i den russiske nasjonalforsamlingen.

– Republikken Krim søker FN og alle verdens land om anerkjennelse som uavhengig stat, heter det i regionalforsamlingens vedtak mandag.

På sin Twitter-konto opplyser statsministeren på Krim Sergej Aksjonov, at han nå er på vei til Moskva.

85 av de 99 representantene i forsamlingen ga sin tilslutning til vedtaket om selvstendighet, som ble fattet i et ekstraordinært møte. Den tidligere regionalforsamlingen omdøper samtidig seg selv til nasjonalforsamling.

– Nasjonalforsamlingen har rettet et forslag til den russiske føderasjon om å ta opp Republikken Krim som et nytt subjekt med status som republikk, heter det videre i en kunngjøring på den tidligere regionforsamlingens nettside.

Mobiliserer tropper

Ukraina svarte på selvstendighetserklæringen med å mobilisere militære styrker. 20000 rekrutter ble mobilisert i en nyopprettet nasjonalgarde søndag, og mandag ble 20000 nye reservister utplassert i de væpnede styrkene, melder AFP.

Men ifølge lederen i den nye nasjonalforsamlingen, Vladimir Konstantinov, vil alle ukrainske militærenheter på Krim bli oppløst, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Samtidig melder Ukrainas forsvarsminister Igor Tenyukh at landets tropper vil forbli på Krim-halvøya.

– Tropper som er utplassert på Krim, blir der, fortalte Tenyukh under en pressekonferanse mandag.

Ifølge Andrij Parubij, leder i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar, er mobilisering nå nødvendig for å hindre en gjentakelse av hendelsene på Krim i andre regioner sørøst i Ukraina.

– Det som har funnet sted, er en erobring, en skamløst aggressiv handling hvor Russland har tatt makten over deler av Krim-territoriet og byen Sevastopol, sier Parubij.

– Vil ikke gjelde Gazprom-sjefer

Selvstendighetserklæringen kan nå få konsekvenser for mange russere på Krim.

– Vi kommer til å bli enige om dette i dag. Jeg er helt sikker på at EU-utenriksministrene kommer til å bli enig om å innføre sanksjoner som inkluderer reisenektelser og frysning av noen økonomiske midler for enkelte russere, fortalte Storbritannias utenriksminister William Hague til BBC i dag.

De 28 ministrene er ventet å vedta innreiseforbud og bankrestriksjoner for flere russiske personer og ledere på Krim-halvøya.

Hvordan sanksjonene skal utformes og hvem de vil ramme, er foreløpig ikke klart. Ifølge Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz vil politiske og militære toppledere som har hatt en finger med i spillet om Krim, bli gjenstand for visumnekt og få frosset sine eventuelle bankkontoer i Europa.

Det var den tyske avisen Bild som på fredag skrev at Gazprom-sjefen Aleksej Miller og Rosneft-sjefen Igor Setsjin ville bli å finne på lista, noe Østerrikes utenriksminister stiller seg tvilende til.

– På det nåværende tidspunkt er ikke dette forventet. Jeg tror at det vil være galt å plukke ut tilfeldige næringslivstopper, sier han.

William Hague, Laurent Fabius, Frans Timmermans

Storbritannias utenriksminister William Hague drøfter sanksjoner mot Russland sammen med sin franske kollega Laurent Fabius og Frans Timmermans fra Nederland.

Foto: Yves Logghe / Ap

Nasjonalisering av statlig ukrainsk eiendom

EUs utenriksministre hadde mandag en liste med mellom 120 og 130 navn på russiske ledere på bordet, men ifølge diplomater forventes det at antallet vil bli redusert til «noen titalls» navn.

Det ligger også an til at EU avlyser et planlagt toppmøte med Russland, ifølge utkastet til uttalelse fra ministrene.

Dagens vedtak i den nye selverklærte nasjonalforsamlingen innebærer også nasjonalisering av all statlig ukrainsk eiendom og overtakelse av alle statlige institusjoner på Krim-halvøya.

I går ble de ukrainske myndighetene i Kiev enige med Kreml om en midlertidig fredsavtale som blant annet innebærer at russiske styrker trekker seg tilbake fra de ukrainske basene på halvøya.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.