NRK Meny
Normal

Krigsveteranene tar avstand fra Mugabe

Robert Mugabes nærmeste støttespillere gjennom over 30 år ved makten, tok torsdag overraskende avstand fra Zimbabwes president.

Demonstranter i Zimbabwe

Det har vært kraftige demonstrasjoner mot styret til president Mugabe i flere uker. Her fra en demonstrasjon i landets nest største by, Bulawayo, 16. juli der en kvinne holder opp en plakat der Mugabes 36 år ved makten omtales som «36 år med ødeleggelse».

Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Robert Mugabe

92 år gamle Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden 1980. Likevel er det tre andre afrikanske land, Kamerun, Ekvatorial-Guinea og Angola, som har ledere som har sittet lenger.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

– Vi merker oss med bekymring, sjokk og stor forferdelse at diktatoriske tendenser er i ferd med å befeste seg, noe som blir personliggjort av presidenten og hans kumpaner som sakte har ødelagt verdien bak vår frigjøringskamp.

Det skriver organisasjonen av krigsveteraner fra frigjøringskampen mot apartheidregimet som styrte Zimbabwe frem til frigjøringen i 1980 i en uttalelse.

Krigsveteranene gjør det i uttalelsen klart at de ikke vil støtte Mugabe i fremtidig valg.

I uttalelsen fra krigsveteranene kaller de ham manipulerende og egoistisk og sier at Mugabe og ledelsen av det regjerende ZANU-PF-partiet ikke har klart å svare på de økonomiske problemene som landet står overfor.

Krigsveteraner i Zimbabwe

Da president Robert Mugabe talte til krigsveteranene på et møte i Harare 7. april i år var det fortsatt som om han kom til sine egne og han fikk en varm velkomst.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / AFP

Nærmeste støttespillere

Dermed har den 92 år gamle presidenten mistet støtten fra det som har vært hans nærmeste allierte helt siden han tok makten for 36 år siden.

Krigsveteranene har blitt tatt i bruk til voldelige aksjoner og for å skremme opposisjonelle til taushet.

Til gjengjeld har Mugabe belønnet veteranene bra, blant annet ved å gi dem mange av storgårdene etter at de tidligere hvite eierne var fordrevet.

Har ikke betalt lønn til hæren

Regimet i Zimbabwe står overfor sin verste økonomiske krise siden 2009, da hyperinflasjon drev landet til å innføre amerikanske dollar som valuta.

Offentlig ansatte har ikke fått utbetalt lønningene sine denne måneden fordi statskassen er tom.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal soldatene i hæren få utbetalt lønn kommende mandag, over én uke etter at de skulle hatt pengene sine.

Andre statsansatte som ikke er så viktige for at regimet skal beholde makten, som leger, lærere og sykepleiere, må vente lenger før de får lønningene sine.

Demonstrant i Bulawayo

En demonstrant mot Mugabe under opptøyer i Bulawayo tidligere i måneden.

Foto: STRINGER / AFP

Store protester mot regjeringen

Zimbabwe er rammet av den verste tørken på 20 år og minst tre millioner innbyggere trenger matvarehjelp.

Evan Mawarire

Pastoren Evan Mawarire har ledet opposisjonen mot regimet i Zimbabwe de siste månedene.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / AFP
Demonstrasjon i Harare

Onsdag samlet Mugabe-tilhengere seg i Harare til en stor demonstrasjon for å vise sin støtte til den aldrende presidenten.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Ap

Den økonomiske krisen har ført til at flere grupper har vendt seg mot regjeringen den siste tiden.

Den kristne pastoren Evan Mawarire og hans bevegelse #ThisFlag har blitt et samlingspunkt for mange av demonstrantene.

I juli har det vært flere store demonstrasjoner, både i hovedstaden Harare og andre steder i landet.

Mawarire ble arrestert og siktet for å ha oppmuntret til vold i forrige uke.

Etter en dag nektet retten å varetektsfengsle ham, i et sjeldent tegn på uavhengighet fra det de siste årene regimetro rettsvesenet.

Siden Mawarire ble løslatt, har demonstrasjonene mot regimet fortsatt, men samtidig har Mugabe mobilisert sine støttespillere til motdemonstrasjoner.

Senest onsdag var titusener av regimetilhengere samlet til demonstrasjon i hovedstaden Harare, men i dag kom altså beskjeden om at krigsveteranene ikke lenger vil støtte ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt