NRK Meny
Normal

Krigsskip på plass i Svartehavet

Russiske krigsskip ligger ved den georgiske kysten av Svartehavet. De skal hindre at krigsmateriell ankommer Georgia.

Krysseren "Moskva"

Krysseren 'Moskva' er på plass i Svartehavet.

Foto: Eurovisjonen

Missil-krysseren Moscow, krigsskipet Smetlivy og flere andre fartøy ligger nå utenfor kysten av Geiorigia, ifølge russiske kilder.

Samtidig melder Ukrainske myndigheter at de kan komme til å nekte russiske skip å returnere til russiske baser i Ukraina dersom ikke konflikten får en løsning.

Vokter havnene

Krysseren "Moskva"

Krysseren 'Moskva' skal hindre våpenleveranser.

Foto: Eurovisjonen

Skipene har fått beskjed om å stoppe all tilførsel av våpen til Georgia fra sjøveien, sier en kilde i den russiske marinen.

Lederen i det nasjonale sikkerhetsrådet i Georgia, Aleksandr Lomaja, sier russiske marinefartøy søndag kom fram til utbryterregionen Abkhasia i Georgia.

Russiske skip har kommet fram til havnen i Otsjamtsjira, sier han.

- Flere russiske skip patruljerer ved havnen i Poti, og skip blir hindret i å ta seg inn i havnen med korn og drivstofforsyninger som er nødvendige for Georgia, sier Lomaja.

Ukraina inn i konflikten

Ukraina har nå blandet seg inn i konflikten og sier at de vil forby russiske skip som ligger ved den georgianske kysten å returnere til sine Ukrainske base i Sevastopol.

Russlands svartehavsflåte har base i den Ukrainske havnen og Ukraina sier nå at de forbeholder seg retten til å nekte russiske krigsskip og andre fartøyer som tar del i krigshandlingene å returnere til Ukrainsk territorier før konflikten er avsluttet.

Les: Frykter opptrapping i Georgia

Nett-TV: Støre ber om slutt på kampene

Uklar situasjon

Det er fortsatt noe uklart hvordan situasjonen er i Sør-Ossetia for øyeblikket. Innenriksdepartementet i Georgia sier deres tropper har trukket seg helt ut av konfilktområdet rundt den separatistiske hovedstaden Tskhinvali. Russiske kilder benekter dette og sier det fortsatt er georgiske tropper i Sør-Ossetia.

Harde kamper i natt

Russland har sendt 6.000 soldater til landet og henter inn ytterligere 4.000 soldater via sjøveien i forberedelse til et angrep, ifølge georgiske myndigheter.

Georgia står foran en humanitær katastrofe, sier Sjota Utjasjvili i innenriksdepartementet.

Departementet sier også at russiske fly har gjennomført bombeangrep mot rullebanen på en militærflyplass like ved den internasjonale flyplassen i byen, og det ble meldt om flere eksplosjoner i den georgiske hovedstaden søndag morgen.

Bare en omgruppering

Russland har satt en fullstendig georgisk tilbaketrekning fra Sør-Ossetia som betingelse for å stanse bombeangrepene mot georgiske byer.

Georgias reintegreringsminister Temur Yakobasjvili hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at de georgiske styrkene kun omgrupperer seg og fortsatt befinner seg i Sør-Ossetia.

Målet med omgrupperingen er ifølge Yakobasjvili å skape en humanitær korridor slik at sårede kan evakueres fra Tskhinvali.

Tbilisi hevdet tidligere søndag at Russland forberedte et storangrep på Georgia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt