Krigsforbryter tatt i Paris

En ettersøkt krigsforbryter og opprørsleder fra Rwanda er arrestert i Paris.

Callixte Mbarushimana

Callixte Mbarushimana på et bilde fra Interpol tatt i 2004.

Foto: Afp

Ifølge Den internasjonale straffedomstolen i Haag ble Callixte Mbarushimana arrestert av franske myndigheter i Paris.

Mbarushimana er etterlyst internasjonalt for drap, voldtekter, tortur og ødeleggelser av eiendom i Kongo. Og det er i tillegg til fem tiltaler for forbrytelser mot menneskeheten.

I Kivu-provinsene

Forbrytelsene skal ha skjedd i de borgerkrigsherjede provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu i Kongo, tidligere Zaire.

- I samsvar med arrestordren utstedt av dommerne ved den internasjonale forbryterdomstolen ICC 28. september i år, arresterte franske myndigheter Callixte Mbarushimana, heter det blant annet i en kunngjøring fra domstolen.

47 år gamle Mbarushimana var en av lederne for hutu-opprørerne i gruppa med det noe misvisende navnet Demokratiske styrker for Rwandas frigjøring, FDLR. Militsen får skylden for mye av den over 10 år lange, blodige konflikten i Øst-Kongo.

Hutu-milits i Kongo

Forbrytelsene han er tiltalt for, ble begått under en serie angrep i Nord- og Sør-Kivu-provinsene i januar og februar i fjor.

Flere grupper med hutu-milits søkte tilflukt i Kongo etter folkemordet i Rwanda i 1994. De har skapt store problemer gjennom de siste 15 årene i det krigsherjede Kongo, og også i Rwanda, som ble plaget av blodige raid over grensen.

Det endte med at Rwandas hær fra slutten av 90-tallet selv gikk inn i Kongo og jaget sine egne landsmenn i hutu-militsen.

LES MER: Gamle fiender i allianse

I 2009 sto nesten 4000 soldater fra Rwandas hær i Nord-Kivu og i et sjeldent samarbeid mellom de to landenes hærer jaget og avvæpnet FDLR-militsen.

SISTE NYTT

Siste nytt