NRK Meny
Normal

Krigens barn

146 palestinske barn er drept i Israels militæroperasjon de siste to ukene.

Palestinske barn

INGEN STEDER ER TRYGGE: Her er to små gutter inne i en ødelagt moské på Gazastripen tirsdag. Ingen steder på Gazastripen er trygge, sier FN etter at en FN-skole ble angrepet i går og i dag.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Ingen blir spart i Israels militæroperasjon mot Hamas, som gjemmer seg og sine våpen rundt omkring på Gazastripen.

De mest uskyldige av dem alle er barna. De utgjør nå nesten en tredel av de drepte på Gazastripen, melder UNICEF.

Mens denne artikkelen skrives tikker det inn meldinger om enda flere barn som blir fanget i kryssilden i Israels militæraksjon som nå er på 15. dagen.

Bare de siste 24 timene har minst 18 barn blitt drept. Alle skal ha vært 13 år og yngre.

– Mens volden i Gaza tar flere unges liv, trues barnas grunnleggende behov, sier UNICEF.

På den lille innestengte, blokkerte og okkuperte kyststripen er det mangel på rent vann, strømtilførselen fungerer kun fire timer om dagen, og avløpssystemet mange steder er ødelagt. Sykehusene mangler nødvendig utstyr.

1100 palestinske barn er så langt skadet, men tallene øker for hver time. Samtidig er 6 israelske barn skadet.

Utfører kun nødvendige inngrep

Tirsdag har dødstallet på Gazastripen passert 620, ifølge AFP.

En fire år gammel jente var blant de minst 20 drepte i dag. Også blant dem var en gravid kvinne. Hun døde etter et angrep i Beit Hanun på Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Faren til 9 år gammel jente

BUNNLØS SORG: 9 år gamle Shahed Qishtah kjempet for livet, men døde av skadene hun ble påført i et israelsk angrep i dag. Her sørger faren over tapet av datteren.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Helsesituasjonen på Gazastripen var kritisk allerede før militæroperasjonen mot Hamas startet.

Kyststripen har store budsjettunderskudd og mangel på medisiner. På grunn av enorm gjeld har ikke palestinske helsemyndigheter mulighet til å opprettholde tilstrekkelig med medisiner, skriver Verdens helseorganisasjon.

For å spare på ressursene utfører sykehusene nå kun de mest nødvendige inngrepene. Halvparten av helsearbeiderne har ikke fått lønn de siste månedene. En kirurg rapporterer til Verdens helseorganisasjon at han måtte improvisere da han ikke hadde de nødvendige ressursene til å sy en pasient.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestinsk baby

Palestinske helsepersonell bærer et seks måneder gammelt barn inn på Kamal Adwan sykehus i Beit Lahiya etter å ha blitt påført skader i et israelsk luftangrep tirsdag. Nesten 620 palestinere er drept de siste to ukene.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

19 barn fra samme familie

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen BT'selem ble en hel familie på 25 personer drept på søndag. Deres liv gikk tapt for at Israel fikk tak i en mann fra Hamas sin militante fløy, hevder organisasjonen.

Midt under iftar, måltiden da muslimene bryter fasten under Ramadan, ble det fire-etasjer huset som den utvidede familien bodde i truffet av et israelsk luftangrep. Antakeligvis var det et medlem av Hamas sin militære fløy, Qassam-brigaden, som var målet for angrepet, skriver organisasjonen. Han skal ha besøkt et medlem i familien.

Kelani

ENDA EN FAMILIE BORTE: Hele denne tysk-palestinske familien ble utryddet i israelske luftangrep søndag.

Foto: Uncredited / Ap

19 av de drepte var barn. En av kvinnene som ble drept var gravid.

Ifølge BT'selem ble den militante palestineren med tilknytning til Hamas drept i angrepet. Israel hevder å ha drept 170 militante så langt i konflikten.

Dagen etter ble enda en hel familie utslettet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kelani-familien

BÆRER BARNET: Pårørende bærer liket av et av barna i Kelani-familien. Hele familien ble drept i et israelsk luftangrep i Gaza by.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Skoler ødelagt

– Ingen steder er trygge nå, sier Jens Lærke, talsmann for FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) under en pressekonferanse i Genève.

På Gazastripen er 85 skoler skadet, 48 av dem er FN skoler. I Israel er én skole ødelagt av raketter fra Gaza.

Tirsdag skal enda en FN-skole være angrepet. Det skriver talsmann for UNRWA, Chris Gunness, på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En gruppe var på inspeksjon på skolen for å undersøke skadene fra i mandag da skolen, som ligger i Al-Maghazi flyktningleir, igjen ble angrepet av israelske stridsvogner.

Mer enn 100 000 palestinere på Gazastripen skal ha søkt tilflukt i 79 FN-skoler.

I forrige uke fant UNRWA flere raketter gjemt i et av deres ubrukte lokaler. Tirsdag skal de ha funnet nye lagre mellom to skoler som huser henholdsvis 1500 flyktninger hver.

Humanitær krise

Verdens helseorganisasjon beskriver den humanitære situasjonen på Gazastripen som svært bekymringsverdig.

14 dager med angrep har ødelagt vann og kloakksystemer og strømtilførsel, melder UNICEF. Rundt 70 prosent, eller 1,2 millioner av Gazas innbyggere, har ikke sikret tilgang til rent vann, og elektrisiteten er på kun fire timer om dagen. Dette utgjør en fare for spredning av vannbårne sykdommer. Det er vanskelig å få utført reparasjoner i krigstid. Tre lokale reparatører er allerede drept i angrep.

Samtidig blekner utsiktene for at partene legger ned våpnene. Israels statsminister Benjamin Netanyahu nekter å inngå våpenhvile før bakkeoperasjonen som skal ødelegge Hamas sine tunneler er utført.

Hamas stiller flere krav til langsiktige endringer for å inngå en avtale med Israel.

I mellomtiden er det de sivile palestinerne på Gazastripen som betaler den høyeste prisen. I gjennomsnitt har ti palestinske barn blitt drept hver dag siden militæroperasjonen startet 8. juli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt