Hopp til innhold

Hevder norske penger går til hatkampanjer mot homofile i Uganda

Det ugandiske barnekoret Watoto har sunget inn millioner av kroner fra norske lommer. Bak står grunnleggeren, pastor Gary Skinner, som menneskerettighetsaktivister mener aktivt pisker opp hatet mot homofile i Uganda. I den norske søsterorganisasjonen sitter stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF). Hun avviser at de gir penger til annet enn hjelp til kvinner og barn.

De foreldreløse barna fra Uganda har vært flere ganger på besøk i Norge. Dette videoklippet er fra Møre og Romsdal i mai 2010.

PÅ NORGESTURNE: Watotos barnekor består av foreldreløse barn som turnerer verden over og samler inn penger til den omstridte menigheten Watotos arbeid. De har besøkt Norge mange ganger.

I fargerike klær og med vakre barnestemmer har det ugandiske barnekoret Watoto sunget og danset seg inn i mangt et norsk hjerte.

Koret av foreldreløse barn ned i seksårsalderen er ett av mange som turnerer verden over i rike land, og samler inn penger til Watoto.

I tillegg til de berømte barnekorene driver Watoto veldedig arbeid for kvinner, barn og HIV-positive.

Både norske menigheter, bedrifter og andre nordmenn har åpnet lommebøkene for å støtte Watotos arbeid, fortrinnsvis gjennom det karismatiske barnekoret.

På den andre siden driver pastoren som grunnla organisasjonen rene hatkampanjer mot homofile, hevder menneskerettighetsaktivister.

Tenktetanken Political Research Associates viser til at Skinner sjeldent uttaler seg offentlig, men at Watotos menighet skal ha lagt press på ugandiske myndigheter for å innføre de kontroversielle forbudene mot homofili.

Mener norske kirker ikke burde ta imot barnekoret

Bård Nylund

– Dette er en av menighetene som aktivt har bidratt til å piske opp homo-hatet i Uganda. Deres engasjement endte med en lov der homofile settes i fengsel på livstid, sier leder Bård Nylund, som er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Foto: LLH

Gary Skinner er en av Ugandas rikeste menn. Ifølge Rafto-prisvinner og menneskerettighetsforkjemper Frank Mugisha er Skinner også en av verdens mest homofobe menn.

Mugisha og andre menneskerettighetsorganisasjoner oppfordrer til ikke å gi penger til Watoto. De mener donasjonene også brukes til å støtte menighetens anti-homokampanjer.

– Dette er en av menighetene som aktivt har bidratt til å piske opp homo-hatet i Uganda. Deres engasjement endte med en lov der homofile settes i fengsel på livstid, sier leder Bård Nylund, som er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Nylund er overrasket over at mange nordmenn gir penger til Watotos arbeid, og mener kirker og menigheter ikke lenger burde ta imot koret på Norges-turne.

– Denne menigheten har bidratt til å skape forfølgelse av seksuelle minoriteter i Uganda. Det skygger over hva Watoto driver med av positivt arbeid for barn, kvinner og HIV-syke, mener Nylund.

Ber KrF-er trekke seg fra Watoto-styret

I tillegg til å innkassere donasjoner, brukes konsertene til å rekruttere faddere. I fjor ble det opplyst om rekordstor rekruttering. I Norge er det Watoto Scandinavia, med hovedkontor i Sandnes, som samler inn penger til Watotos prosjekter for foreldreløse barn.

I styret for Watoto Scandinavia sitter Olaug Bollestad, stortingsrepresentant for KrF. Lederen av LLH mener politikeren umiddelbart bør trekke seg fra styrevervet, og ikke forbindes med menigheten i Uganda som Nylund sier «har blod på hendene».

– Jeg kan ikke forstå noe annet enn at Olaug Bollestad, med umiddelbar virkning, må si ifra seg sitt styreverv, sier Nylund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Watoto

Barnekoret Watoto fra Uganda var seinets i oktober i fjor på turne i Norge. Da besøkte de Stortinget og holdt en minikonsert for norske politikere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vold og drap er en del av homofiles hverdag i Uganda. Landet har nylig vedtatt nye anti-homo lover, som har skapt sterke reaksjoner verden over. Loven sier at homofile kan dømmes til livsvarig fengsel. Også personer som kjenner homofile kan straffes dersom de ikke opplyser myndighetene om hva slags legning deres bekjente har.

– Hadde de ikke vært for denne type kristne menigheter som har presset på og pisket opp homo-hatet i Uganda, så hadde neppe den nye anti-homo-loven blitt vedtatt, sier Nylund.

Nekter å svare på om de er for anti-homo-loven

Talspersonen for Watoto, Nolan Solange, nekter overfor NRK at de er en del av en anti-homobevegelse.

– Vi er tilhengere av Bibelens syn på seksualitet, og støtter lover som gjenspeiler vårt syn, sier Solange.

Hun ønsker ikke å svare ja eller nei på spørsmålet om Watoto støtter den nye anti-homo-loven.

– Seksualitet er en gave fra Gud, som skal nytes kun innenfor rammene av et monogamt, heteroseksuelt ekteskap, sier Solange.

Hun legger til at Watoto-menigheten er åpen for å hjelpe alle som «sliter eller bryter med moralske og seksuelle sider av livet.»

Mener pengene kun går til kvinner og barn

Olaug Bollestad

KrF-politiker, Olaug Bollestad, mener pengene de samler inn kun går til barn og kvinner, og ikke den omstridte pastorens kampanje. Hun ønsker ikke å svare nå på om hun kommer til å trekke seg fra vervet i Watoto Scandinavia.

Foto: Gunnhild Sørås / KrF

– Mitt engasjement for Watoto Scandianavia Child Care er rett og slett det at jeg ønsker å bidra til å hjelpe unger i Uganda som har mistet foreldrene sine og kvinner i et krigsherjet land. Det er ene og alene det som engasjerer meg, sier KrF-politiker Olaug Bollestad.

Ifølge Bollestad går deres penger kun til kvinner og barn, og at den veldedige delen av organisasjonen har separat økonomi fra selve menigheten.

– Hva sier du til påstandene om at Gary Skinner som står bak denne organisasjonen er en av verdens mest homofobe mennesker?

– Det eneste jeg er opptatt av er å hjelpe disse kvinnene og barna. Vi tar sterkt avstand fra alt du påstår at han sier. Ingen av de pengene som vi samler inn eller bruker går til den meningheten der han har uttrykt seg. Pengene går til barnelandsbyen som har et opplegg med helse, skole for å hjelpe barn og kvinner.

– Det er du helt sikkert på?

– Det er jeg helt sikker på. Scandinavia Watoto sender ikke penger til noe annet enn det som går til hjelpetiltak til de barna og kvinnene. De går ikke til Skinner.

– Hva sier du til LLHs krav om at du bør trekke deg fra vervet i Watoto?

– Mitt svar til det er at jeg skal gå en ny runde med Watoto for å høre, så skal jeg komme tilbake til det.

Statsviter: – Vanskelig å skille hva pengene går til

Siri Gloppen

Statsviter Siri Gloppen sier det er vanskelig å skille kirken fra organisasjonen når sentrale skikkelser aktivt deltar i å spre hatbudskap mot homofile.

Foto: Magne / CMI

Statsviter og professor ved Christian Michelsens Institutt, Siri Gloppen, sier det er veldig problematisk at nordmenn støtter en organisasjon som bruker noen av pengene til anti-homo-kampanjer.

– Det er vanskelig å skille mellom støtten du gir til ulike deler av organisasjonen uten å se organisasjonen i sammenheng, og uten å se den viktige sosiale og politiske rollen som denne organisasjonen spiller i Uganda, sier Gloppen.

– Men når det er sagt, så ser jeg at det er dilemmaer fordi den organisasjonen også helt klart gjør et godt arbeid, så du har ikke lyst til å skade personer som trenger hjelp, legger statsviteren til.

Hun sier at å stanse støtten også kan gi en enda større grobunn for hatet mot de homofile i Uganda fordi de får skylda for at samarbeidet brytes.

– Jeg mener at her er det en veldig spesiell situasjon hvor det er snakk om sentrale representanter for den kirken som aktivt bidrar til dehumaniseringa av homofile i Uganda, og som aktivt er med på å piske opp hat, sier professoren.

– De støtter også lovgivningen, som fører til enorm økning i menneskerettighetsbrudd mot en sårbar gruppe, og da er det et stort ansvar man tar på seg hvis man går inn og støtter denne organisasjonen, sier Gloppen.

Homoforbud på fremsiden av ugandiske aviser

Det nye lovforbudet mot homofili preget nyhetsbildet i Uganda og i resten av verden.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp


SISTE NYTT

Siste nytt