Hopp til innhold

Eritreere i Norge blir avkrevd skatt fra landet de flyktet fra

Betaler de ikke nektes de hjemreise og gjenværende slektninger mister rettighetene sine.

Video Eritreiske flyktninger forventes å betale skatt til hjemlandet

Eritreere i Norge som har flyktet fra Eritrea, blir avkrevd å betale skatt til landet de flyktet fra. Hvis de ikke betaler skatt, kan de ikke reise å besøke familie.

Samtidig mister foreldre og søsken i hjemlandet rettigheter hvis eritreere i Norge ikke betaler.

Det er også eksempler på at pårørende kan bli trakasssert og fengslet, hvis denne skatten ikke betales.

– Mafiametoder

– Dette er utpressing og mafiametoder, mener flere erirtreere NRK har snakket med.

Det er rundt 3400 eritreeere i Norge, de første flyktningene kom til Norge på 70 tallet. Eritreere i Norge har flyktet fra et av verdens verste land når det gjelder menneskerettighetsbrudd. Problemet er at regimet har en lang arm- så lang at eritreere i Norge blir utsatt for det som mange eritreere oppfatter som utpressing: alle eritreere blir avkrevd en årlig 2 prosent skatt av all inntekt, til landet de flyktet fra.

Kidane Mahari

Kidane Mahari nekter å betale skatt til Eritrea etter å ha flyktet fra landet på 1970-tallet.

Foto: Tormod Strand / NRK

– Jeg nekter å betale denne skatten, men det betyr at jeg ikke kan reise og besøke familie, jeg kan ikke arve mine foreldre, og jeg kan ikke investere i landet, sier Kidane Mahari, eritreer som kom til Norge som flyktning på slutten av 70 tallet.

Han forteller at brødre, søstre og foreldre får svi hvis denne skatten ikke betales.

– Vi kjenner til at foreldre risikerer å miste lisens til å drive handel, hvis en sønn i utlandet ikke har betalt skatt, forteller han.

Påstanden om inndriving av skatt fra eritreere i eksil støttes av Landinfo , som er utlendingsmyndighetens rådgivende organ i utlendingssaker.

Familiemedlemmer straffes

Landrådgiver for Eritrea, Knut Holm, bekrefter påstandene.

– Det er en forventing fra myndighetne at eritreeree i eksil betaler 2 prosent skatt. hvis denne skatten ikke innebtales, kjenner vi til at familiemedlemmer risikerer å miste rettigheter, sier Holm.

Knut Holm

Landrådgiver Knut Holm kan bekrefte at Eritrea avkrever sine flyktninger skatt.

Foto: Tormod Strand / NRK

Han er ikke den eneste som bekrefter historien.

– Denne skatten er med på å videreføre et av de mest totalitære land i verden. Skatten er ikke med på å fø befolkningen, men på å videreføre et militørdiktatur. Derfor bør Norge be Eritrea om å svare for denne type skattelegging. og ikke minst undersøke omfanget av at familie i hjemlandet blir straffet hvis skattren ikke innbetales, sier Kjetil Tronvoll, som er seniorpartner på det Oslo-baserte International law and policy institute.

Mange rømmer

Ragnhild Imerslund, pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, sier de nå vil undersøke saken.

- På bakgrunn av NRKs opplysninger om trakassering av eritreiske borgere i Norge, vil norske myndigheter vurdere å ta dette opp med eritreiske myndigheter som et mulig brudd på menneskerettigheter, sier Imerslund til NRK.

Hundertusener av mennesker rømmer nå landet - det er fra Eritrea Norge har motatt flest asylsøkere så langt i år, ifølge UDI.

Avviser konsekvenser

En representant for Eritreas ambassade i Skandinavia avviser at det får noen konsekvenser for eritreere som ikke ønsker å betale 2 prosent skatt.

- Eritreere som ikke betaler, kan fritt reise inn i landet, men de får ikke gjøre forretninger eller arve eiendom, sier denne representanten i en uttalelse.

Fengsles uten dom

Eritrea er en ettpartistat med Marxisme og Leninisme som ledesnor, med grove menneskerettighetsbrudd.

Les Human Rights' rapport om Eritrea .

Flere tusen sitter i fengsel uten dom, for sine meninger. Det er rangert som verdens verste land hva angår pressefrihet.

Les om Eritrea hos Reportere uten grenser .

Eritrea er et av verdens mest militariserte land, med en militærtjeneste som inneholder tvangsarbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt