Tidligere statsadvokat Sven-Erik Alhem krever at de to gjeldende statsadvokatene går ut og forklarer årsaken til at Assange først ble ettersøkt for voldtekt, for anklagene ble trukket tilbake få timer etter.
Saken eksploderte i svenske og internasjonale medier da statsadvokat Maria Häljebo Kjellstrand lørdag morgen opplyste at Assange var siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Sverige etter at to kvinner hadde anmeldt ham til politiet.
Etter noen timer kunngjorde en annen statsadvokat, Eva Finné, at siktelsen var trukket. Assange er imidlertid fortsatt siktet for ordensforstyrrelse.
Statsadvokat Kjellstrand selv har ikke villet kommentere saken utover at hun etter muntlige opplysninger fra politiet mente det var grunnlag nok til å sikte Assange.
Klaget inn for justisombudsmannen
Alhem er svært kritisk til hvordan statsadvokatene har håndterte saken, og krever ifølge Expressen en forklaring.
Søndag ble det kjent at statsadvokat Kjellstrand er klagd inn til den svenske justisombudsmannen.
Statsadvokat Finné har ikke villet kommentere saken overfor journalister, men sier via statsadvokatembetets nettsider at hun vil jobbe videre med saken i uken som kommer.
Video: - Mediene må trå varsommere rundt overgrepsbeskyldninger, mener professor i jounalistikk, Rune Ottoson.
Pentagon
Julian Assange selv ser ikke bort fra at USAs forsvarsdepartement kan stå bak voldtektsanklagene mot ham.
– Vi har blitt advart om at for eksempel Pentagon vil bruke skitne triks for å ødelegge oss, sier Assange til Aftonbladet. Assange sier også at han har blitt advart om at han kan bli forsøkt lokket i sexfeller.
WikiLeaks-gründeren sier han ble sjokkert over å finne ut at han var ettersøkt for voldtektsforbrytelser.
– Jeg har blitt beskyldt for mange ting de siste årene, men ingen ting så alvorlig som dette, sier han.
Assange skjønner ikke hvorfor han fortsatt er siktet for ordensforstyrrelser.
– Jeg har ikke gjort noe som samsvarer med en slik beskyldning.
Hyllest og kritikk
Nettstedet WikiLeaks har skapt store overskrifter verden over med sine avsløringer om det amerikanske militærets operasjoner utenlands.
I sommer la nettstedet blant annet ut 75.000 sider klassifiserte dokumenter om USAs og dets alliertes operasjoner i Afghanistan. WikiLeaks sier de om kort tid vil publiserer ytterligere 15.000 sider med hemmeligstemplede papirer.
WikiLeaks hylles av mange for ytringsfrihet, men får også kritikk av blant andre
Amnesty Internasjonal for å navngi sivile afghanere som samarbeider med internasjonale styrker, og således sette livene deres i fare.
WikiLeaks har sine dataservere i Sverige, blant annet på grunn av svenskenes strenge lover om kildebeskyttelse.
Assange har oppholdt seg i Sverige den siste tiden der han blant annet har holdt foredrag om publiseringen av forsvarsdokumentene.