Faremo krever svar fra Romania om soningsavtale

BUCURESTI/OSLO (NRK.no): Justisminister Grete Faremo (Ap) krever svar om hvorfor Romania ikke forholder seg til soningsavtalen med norske fengsler.

Grete Faremo

I ROMANIA: Justisminister Grete Faremo ber sine rumenske kolleger bruke mer av EØS-midlene fra Norge på å hjelpe svake grupper i landet.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Olav Døvik i Romania

Justisminister Grete Faremo møter fredag rumenske politikere i Romanias hovedstad Bucuresti.

På agendaen står tigging, pengestøtte og soningsoverføring av rumenske fanger i Norge.

Utleveringsavtale med Romania

I 2010 avtalte Norge og Romania at rumenske fanger skal sone sine dommer i hjemlandet.

Siden avtalen begynte å virke i fjor vår har norske myndigheter bedt om å få overført 11 fanger, men Romania har ikke svart. Dermed har det blitt flere rumenere i norske fengsel.

– Jeg er utålmodig. Norge har en avtale med Romania som ikke fungerer, sier Faremo til NRK i forkant av møtet i den rumenske hovedstaden Bucuresti.

Romania er et stadig viktigere samarbeidsland, og det er mange rumenere som jobber og lever i Norge.

– Vi har dessverre også flere som er dømt for kriminalitet i Norge og Romania. Vår oppfatning er at personer bør sone i hjemlandet.

– Jeg ta opp med min rumenske kollegaer at vi har inngått en avtale om soningsoverføring som foreløpig ikke virker og jeg er utålmodig etter å få den til å virke etter hensikten, sier Faremo til NRK.

Tiltak for romfolk

Fredag formiddag holdt Faremo en pressekonferanse sammen med Eugen Teodorovici, minister for europeiske fond.

Der sa hun at hun ønsker at 430 millioner norske kroner som er gitt i EØS midler til et prosjekt som det aldri ble noe av, i stedet skal brukes på svake regioner og grupper, inkludert romfolk i Romania.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt