NRK Meny
Normal

Krever styrker på Gazastripen

Palestinernes president Mahmoud Abbas ønsker en internasjonal styrke på Gazastripen, som nå kontrolleres av Hamas.

 

Abbas møtte Prodi

Italias statsminister Romano Prodi (t.v) uttrykte skepsis til ønsket fra Abbas om en internasjonal styrke på Gazastripen da de to møttes i Ramallah på Vestbredden.

Foto: POOL / REUTERS

– Vi insisterer på at det er nødvendig å utplassere en internasjonal styrke på Gazastripen for å sikre forsyningene av humanitær hjelp og sørge for at innbyggerne kan dra inn og ut som de ønsker, sa Abbas på en pressekonferanse sammen med Italias statsminister Romano Prodi i går.

Under møtet uttrykte Prodi skepsis til en slik styrke, men Abbas påpeker at 4000 palestinere er blitt stoppet på grensen til Egypt etter at Hamas tok kontrollen over Gazastripen for en måned siden, og at 11 av disse har dødd på grunn av dårlige humanitære forhold.

Utspillet kan føre til ytterligere splittelse mellom Abbas’ Fatah-bevegelse og Hamas, som ikke godtar utplassering av utenlandske soldater på Gazastripen.

Hamas-leder Salah al-Bardawil sier gruppen vil forholde seg til en eventuell internasjonal styrke som en fremmed okkupasjonsstyrke, og beskylder Abbas for å alliere seg med andre land, mot Hamas.

Sammenligner Hamas med Al Qaida

Tirsdag utelukket egyptiske tjenestemenn at det er aktuelt med samtaler mellom Hamas og Fatah i nær framtid. En delegasjon fra president Abbas besøkte Kairo i et forsøk på å koordinere hvordan Egypt og Abbas skal forholde seg til Hamas.

Et annet tydelig tegn på det spente forholdet mellom Abbas og Hamas, er presidentens uttalelser om at Hamas beskytter Al Qaida og gir terrornettverket et fotfeste på Gazastripen.

– Gjennom Hamas har Al Qaida kommet seg inn på Gazastripen, sa Abbas til den italienske TV-kanalen RAI, foran Prodis besøk.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt