NRK Meny
Normal

Krever stans av retur til Syria

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Syria og fordømmer volden mot sivile. NOAS krever derfor stans av tilbakesending av asylsøkere til Syria.

Video Soldater i Syria

Soldatene slår hardt ned på opprøret i Syria. Klikk på bildet for å se video.

Etter at militære styrker i går gikk til aksjon mot demonstranter i byen Darra frykter menneskerettighersgrupper at så mange som 400 kan være drept. Tallet er usikkert fordi ingen utenlanske journalister slipper inn i landet.

I kveld meldes det via sosiale medier at både demonstrasjonene og angrepene fra militære fortsetter i flere syriske byer.

Fraråder reiser til Syria

I dag er UDs offisielle reiseråd for Syria at de fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig. I en uttalelse fra Utenriksdepartementet fordømmer Norge volden mot sivile og drap på fredelige demonstranter.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ber syriske myndigheter om «å respektere grunnleggende menneskerettigheter».

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) krever nå at Norge stanser all retur av asylsøkere til landet.

– Det er på grunn av den dramatiske situasjonen vi ser i Syria, sier generalsekretær Ann-Magritt Austenå i NOAS til NRK.

Ifølge NOAS er de fleste som sendes tilbake uttalte kritikere av det sittende regimet i Syria. I år er 15 personer uttransportert fra Norge, 11 av dem så sent som i mars.

– Vi følger situasjonen tett og tar dette alvorlig. Vi skal for enhver pris unngå at noen sendes tilbake til forfølgelse eller til stor fare for å miste livet, sier direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda (UNE).

Video Ann-Margritt Austenå

NOAS krever stans av retur til Syria. Klikk på bildet for å se video.

Rundt 40 nordmenn fast i Syria

UD har ikke eksakte tall på hvor mange som sitter fast i Syria, men nesten 40 nordmenn har registrert seg ved ambassaden i Damaskus.

– Registrering er høyst frivillig og derfor kan det være folk med familietilknytning til Syria eller på ferie som ikke melder fra til ambassaden om opphold i landet, sier UDs pressevakt Marte Lerberg Kopstad til NRK.

– Men vi oppfordrer nå nordmenn som er i landet til å registrere seg på Reiseregistrering.no eller ved den norske ambassaden i Syria, sier Kopstad.

På nettsiden ber UD norske reisende frivillig å registrere seg slik at det er lettere for den norske utenrikstjenesten å komme i kontakt dersom noe alvorlig skulle skje. UD anbefaler alle som skal utenfor Europa og Nord-Amerika om å registrere seg.

FN drøfter Syria-fordømmelse

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd drøftet i kveld en fordømmelse av Syria etter at det ble foreslått sterke tiltak for å stanse undertrykkelsen i Syria.

I en felles uttalelse oppfordret Frankrike og Italia EU og FN til å legge press på Syria for å avslutte protestene, ifølge BBC. USA vurderer også sanksjoner mot Damaskus.

Fordømmelsen er foreslått av Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal, og ble diskutert bak lukkede dører i New York der FNs generalsekretær Ban Ki-moon var planlagt å orientere medlemmene om situasjonen i Nord-Afrika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt