Russland insisterer på øyeblikkelig tilbaketrekking i Øst-Ukraina

Moskva holder fast ved sitt krav om at Kiev må trekke tilbake sine militære styrker i østlige deler av Ukraina for å dempe den voksende krisen i landet.

Ukrainske styrker

Tre pansrede kjøretøyer tilhørende den ukrainske hæren nær Izyum, cirka 40 kilometer nord for Slavjansk. Arkivbilde.

Foto: ANATOLIY STEPANOV

Russland gjentok onsdag kravet sitt om at makthaverne i Kiev må trekke tilbake sine tropper i Øst-Ukraina for en nedtrapping av den eskalerende situasjonen sørøst i Ukraina, melder nyhetsbyrået AFP.

– Den ukrainske hæren må forlate østlige deler av Ukraina nå, slik at reelle dialoger mellom stridende parter kan komme i gang, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Gav ordre om å gjenoppta antiterroraksjon

Samtidig opplyser departementet at Russland er "ekstremt overrasket" over Kiev og Washingtons "forvrengte tolkning"av avtalen som ble inngått i Genève forrige uke.

Russland beskylder styresmaktene i Kiev og Washington for å "lukke øynene for provoserende handlinger" som nasjonalistiske styrker står bak i Ukraina.

Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov klandret tirsdag Russland etter at lokalpolitikeren Volodymyr Rybak og en annen person ble funnet døde i nærheten av byen Slavjansk.

Turtsjynov gav også ordre om at operasjonene mot separatistene i øst skal gjenopptas. Han retter skarpe anklager mot Russland etter drapet på en lokalpolitiker.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Foto: Maksim Sjemetov / Reuters/NTB Scanpix

Trekker Georgia-parallell i Ukraina-krisen

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Russland vil svare hvis landets interesser angripes i Ukraina på samme måte som i Georgia i 2008.

– Hvis vi blir angrepet, er det helt sikkert at vi vil svare. Hvis våre interesser, våre legitime interesser, blir direkte angrepet, slik de ble i for eksempel Sør-Ossetia, ser jeg ingen annen mulighet enn å svare i samsvar med folkeretten, sa Lavrov tidligere i dag.

Russiske styrker gikk inn i den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia i august 2008.

Geneve-avtalen

Utenriksministeren gjentok at Ukraina ikke har fulgt opp forrige ukes avtale med Russland, USA og EU. Avtalen omhandlet en rekke tiltak for å dempe spenningen i landet.

– Ingenting av det det var enighet om i Geneve som myndighetene i Kiev måtte gjøre, har blitt implementert av dem, la han til.

Ukrainas regjering har kunngjort at påskevåpenhvilen er over, og at det vil bli iverksatt tiltak for å fjerne militante grupper øst i Ukraina de nærmeste dagene. Myndighetene gjenopptar den aktive fasen av anti-terroroperasjonen for å slå ned de prorussiske separatistiske gruppene.

– Om kort tid vil det bli iverksatt passende tiltak, og dere vil se resultater, sa Vitalij Jarema, statssekretær ved statsministerens kontor i Kiev.

UKRAINE-CRISIS/ A pro-Russian armed man walks in front of barricades outside a regional government building seized by them in Kramatorsk

Prorussiske militssoldater har okkupert en rekke offentlige bygninger i Øst-Ukraina.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– USA styrer

I intervjuet med RT sa Lavrov at russerne mener USA har full kontroll over de provestlige myndighetene i Ukraina.

Det begrunner han med at militæroperasjonene øst i landet ble gjenopptatt mens USAs visepresident Joe Biden besøkte hovedstaden Kiev.

– Dette betyr at vi ikke har noen grunn til å tvile på at amerikanerne styrer butikken på direkte vis, sa han.

USAs utenriksminister John Kerry truet tirsdag med flere sanksjoner da han diskuterte Ukraina med sin russiske kollega. Lavrov returnerte kritikken og ba Kerry legge press på Ukrainas ledelse for å få dem til å leve opp til Geneve-avtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt