Krever løsepenger av foreldre

Væpnede gjenger og opprørere i Den sentralafrikanske republikk bortfører barn for å presse foreldrene for penger, rapporterer Amnesty International.

Den sentralafrikanske republikk

Opprørere i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM / AP

Amnesty-medarbeidere forteller om foreldre som må betale opptil 20.000 kroner for å få tilbake barna sine, og noen av foreldrene har fått bortført barna sine hele sju ganger.

Ifølge organisasjonen har opprørere og kriminelle på denne måten terrorisert tusenvis av foreldre, og ofte er dette mennesker som er på flukt i det lovløse nordlige området som grenser til Sudan der folkemordet i Darfur fortsetter.

Foreldre, som tidligere hadde opptil 100 dyr som de opprettholdt livet med, har må måttet selge dem og er blitt helt avhengige av hjelp fra humanitære organisasjoner, melder Amnesty.

Dreper for å skremme

Organisasjonen forteller også at flere barn er blitt drept fordi foreldrene ikke har klart å betale løsepengene, og for å skremme andre foreldre til å betale.

Nær 280.000 mennesker i dette området har forlatt sine hjem og er skviset mellom opprørere som dreper alle som ikke vil kjempe på deres side, og regjeringsstyrker, som dreper alle som sympatiserer med opprørerne.

Den sentralafrikanske republikkken har også beskyldt Sudan for å støtte opprørere som angriper fra Darfur, men Sudan avviser anklagene.

Lovløst område

Området er "fritt fram" for alle, opprørere, soldater og bevæpnede kriminelle, og uten noen autoritet som kan oppretteholde lov og orden, fastslår Amnesty.

Den sentralafrikanske republikk har hatt et ustabilt styre siden landet ble uavhengig av Frankrike på 1960-tallet, og er et av de minst utviklede landene i verden.

LES AMNESTY: LAW AND ORDER COLLAPSING

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.