Krever jentene byttet mot fanger

– De bortførte jentene blir ikke satt fri før Boko Haram- medlemmer blir sluppet ut av fengsel. Det sier lederen for Boko Haram i Nigeria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Boko Haram vil bytte kidnappede jenter mot fanger.

Se nyhetsinnslag: Boko Haram viser fram de kidnappene jentene.

Abubakar Shekau, Boko Haram

Abubakar Shekau snakker i 17 minutter i videoen.

Foto: HO / Afp

De bortførte jentene skal ha konvertert til islam. Det hevdes i en ny, 27 minutter lang video som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Det er gruppens leder, Abubakar Shekau, som snakker i videoen. Bildene viser rundt 130 jenter iført hijab som ber. Oppaket ser ut til å være gjort i et landlig område og billedkvaliteten er bedre enn i den forrige som terrorgruppen publiserte på Youtube. Jentene sitter ved noen trær mens de leser i Koranen og holder håndflatene opp i muslimsk bønn.

I videoen er tre av de bortførte jentene intervjuet. I opptaket virker de rolige og de sier at de ikke er blitt skadet.

Den 14. april ble 276 jenter bortført fra en skole i Chibok nordøst i Nigeria. Noen av dem klarte å flykte, men 223 er fremdeles savnet.

Terroriserer

Boko Haram har siden 2009 destabilisert store deler av det nordlige Nigeria og drept tusener av mennesker i sin kamp for en islamsk stat. Bevegelsen har også fått skylden for et nytt angrep i helgen som la landsbyen Liman Kara fullstendig i grus.

Blant dem som har engasjert seg i innsatsen for å redde jentene, er Michelle Obama, kona til USAs president Barack Obama, og pave Frans.

I videoopptaket sier Abubakar Shekau at de i realiteten har frigjort de bortføret jentene.

– Vi har satt dem fri. Vet dere hvordan vi frigjorde dem? De er blitt muslimer, sier han. Shekau sier han ikke vil la jentene gå før arresterte Boko Haram-medlemmer, som har sittet fengslet i mellom to og fem år, blir satt fri.

Treg reaksjon

Kidnappet jente Nigeria

I videoen er tre jenter intervjuet. To forteller at de har konvertert, mens én sier at hun var muslim fra før.

Foto: HO / Afp

Nigerias myndigheter har fått sterk kritikk for sin trege reaksjon på bortføringen. Amnesty International hevder også at de militære hadde fått varsler på forhånd om kidnappingen.

Regjeringen ble først tvunget til å gå til aksjon etter at protester fra de fortvilte foreldrene utløste en global bølge av reaksjoner, inkludert protestmarsjer og Twitter-kampanjer.

Presidenten tror jentene fortsatt er i Nigeria. Leting pågår i jungelområdet Sambisa i Borno, der det tidligere er funnet Boko Haram-leirer og våpenlagre. Det er imidlertid også frykt for at de kan ha blitt ført over grensa til Kamerun.

Boko Haram-lederen Abubakar Shekau har truet med å selge jentene som slaver eller gifte dem bort, enten mot betaling eller til medlemmer av Boko Haram.

Demonstrasjon Chibok

9.mai demonstrerte beboere fra Chibok og krevde å få jentene sine tilbake.

Foto: STR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt