Hopp til innhold

Krever at Støre reiser til Kinshasa

Tjostolv Moland og Joshua Frenchs norske advokat Morten Furuholmen fryktet det verste i går, nå mener han norske myndigheter må komme mer på banen.

Morten Furuholmen

Morten Furuholmen har selv vært til stede under rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani. Nå mener han Jonas Gahr Støre bør ta turen.

Foto: Arkivfoto: Tore Meek / Scanpix

– Nå må norske myndigheter legge mye mer press på kongolesiske myndigheter og Jonas Gahr Støre må reise ned til Kinshasa og følge opp de samtalene han har hatt med den kongolesiske utenriksministeren, sier Furuholmen til NRK.

Fengsel-opprør

I går haglet det med stein og det ble hørt skyting bak murene der Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet i Kisangani. Selv hadde de forskanset seg inne på cella.

– Det var dramatiske timer i går der det både ble kastet stein og brukt tåregass inne i fengselet. Jeg snakket med Moland og French like etter at det skjedde og de hadde forskanset seg inne på cellen, forteller Furuholmen.

– Noe slikt som dette har aldri skjedd før, men vi har jo hele tiden advart UD om dette. Vi mener det er helt feil å overlate sikkerheten til kongolesiske myndigheter, for dette kunne gått skikkelige galt, sier Furuholmen.

Urolighetene i fengselet er nå over etter at Røde Kors fremforhandlet en avtale mellom de innsatte og de militære, ifølge Dagbladet.

Misnøye

Furuholmen og familiene til Moland og French har flere ganger uttrykt sin fortvilelse og misnøye over den manglende fremdriften i saken.

I over to og ett halvt år har de to nordmennene sittet fengslet i Kisangani etter at de i mai i 2009 ble arrestert midt inne i den kongolesiske jungelen.

Joshua French og Tjostolv Moland 20091013

Joshua French og Tjostolv Moland har sittet fenglset siden mai 2009, og vært gjennom tre rettssaker, som her fra oktober i 2009.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Senere ble de siktet og dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Flere ganger har UD uttalt at de jobber med en overføring til hovedstaden, og senest i september kom det nye lovnader om overføring fra Kisangani til Kinshasa. Men fortsatt sitter de to langt fra ministre og myndigheter i hovedstaden.

– Norske myndigheter ikke fått til mye. Etter at vi fikk på plass de økonomiske løsningene med enken og familien har saken nærmest stått stille. Nå må Støre på banen, det vil sende et tydelig signal til kongoleserne, sier Furuholmen.

Norge etablerte tidligere i høst et eget kontor i hovedstaden Kinshasa for å kunne følge situasjonen i landet på størrelse med Vest-Europa tettere.

støre møtte kongo-minister

Jonas Gahr Støre møtte Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i september.

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

Norske myndigheter bekrefter overfor NRK at de har løpende kontakt med FN-styrken i Kisangani med tanke på sikkerheten i byen, og jobber fortsatt med å få de to nordmennene overført til Kinshasa.

Valg

I dag er det valg i det enorme landet og de nærmeste dagene går landet inn i et politisk vakuum, og situasjonen over hele Kongo er veldig ustabil.

Flere steder er det rapportert om vold og uro.

– Vi tror ikke på noen snarlig løsning, og må nok vente til etter valgresultatet, sier Furuholmen.

Dersom den sittende presidenten Joseph Kabila vinner, slik det er ventet, kan prosessen med utlevering etter alt å dømme fortsette som planlagt, hvis ikke må trolig arbeidet starte på nytt.


SISTE NYTT

Siste nytt