Krever at statsministeren redder Danmarks omdømme

Danske politikere og næringslivet frykter konsekvensene av den negative omtalen av den vedtatte «smykkeloven» og krever at statsminister Lars Løkke Rasmussen redder Danmarks omdømme.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen snakker under et pressemøte

KRITISERT: Kritikken mot Danmark og statsminister Lars Løkke Rasmussen har kommet fra flere hold etter at Folketinget vedtok å stramme inn asyllovene. Rasmussen er blant annet blitt karikert med nazi-uniform.

Foto: Navntoft, Keld / NTB scanpix

– Avtalepartiene har krav på å få vite hvordan regjeringen vil gjenopprette Danmarks rykte. Hvis ikke regjeringen kan legge frem en strategi og en plan for hvordan den skal gjennomføres, vil vi jobbe for at statsministeren tvinges til det, sier Naser Khader, utenrikspolitisk talsperson i De Konservative, til Berlingske.

Det danske Folketinget vedtok tirsdag den såkalte smykkeloven, som gir politiet lov til å beslaglegge verdisaker fra asylsøkere.

Nazi-karikatur

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er blitt tegnet ikledd en nazilignende uniform i den britiske storavisen The Guardian, amerikanske Huffington Post konkluderte med at «noe er råttent (og fascistisk) i Danmark», International Business Times omtalte innstrammingen som en nazi-lov, og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har rettet hard kritikk mot Danmark.

Laster Twitter-innhold

Danmark har heller ikke fått noen drahjelp av tidligere folketingsrepresentant og statsråd for Socialdemokraterne Mogens Lykketoft, som nå har en toppstilling i FN som president for FNs generalforsamling.

I en tale han holdt i sin private bursdagsfeiring denne måneden, som ble lekket til Berlingske, uttalte han at Danmark nå har «den mest lavpannede, populistiske regjeringen» som har vært i hans levetid, og beskyldte regjeringen for å føre en «dypt utiltalende politikk».

– Katastrofalt amatøraktig kommunikasjon

Danske politikere frykter nå konsekvensene av omtalen av loven de har vært med på å vedta.

Den danske politikeren Naser Khader snakker

KREVER TILTAK: Den danske politikeren Naser Khader krever at regjeringen legger frem en strategi for hvordan den skal gjenopprette Danmarks rykte.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

– Vi står inne for loven vi har stemt for. Men regjeringens kommunikasjon om den har vært katastrofalt amatøraktig, sier Khader.

Han får støtte av opposisjonen i Danmarks største parti Socialdemokraterne, skriver Politiken.

Bekymret næringsliv

Også i dansk næringsliv begynner bekymringen å bre seg.

Underdirektør Peter Thagesen i Dansk Industri maner regjeringen til å ta kritikken på alvor.

– Blir vi misforstått i utlandet, er det sinnssykt viktig at man ikke bare forsøker å glemme det eller skylde på at de ikke forstår oss. Man skal ta dette på det største alvor, sier Thagesen til Berlingske.

Også leder Steen Christiansen i Greater Copenhagen, som arbeider for å tiltrekke seg bedrifter og investorer, er bekymret.

– Dersom en ny virksomhet skal etableres, vil man jo helst gjøre det i et miljø man opplever som åpent, imøtekommende og vennlig, sier han.

Selv har statsminister Rasmussen beskrevet «smykkeloven» som «den mest misforståtte i Danmarks historie».

– Når man ser på debatten, får man nærmest inntrykk av at når folk kommer til grensen, skal de vendes på hodet, og så skal man se om man kan riste den siste mynten ut av lommene deres. Det er fullstendig forvrengt og galt, sa han til Politiken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt