Hopp til innhold

Straffes hardt om de ikke bruker burka

Kvinner i den irakiske byen Mosul vil bli straffet hardt om de ikke bærer heldekkende slør, advarer den ytterliggående gruppen ISIL.

Kvinne i Mosul

En kvinne kjøper brød i Mosul. Etter at ISIL inntok byen i juni kommer det stadige meldinger om innføring av strenge muslimske regler.

Foto: Stringer / Reuters

Kvinne i Mosul

En kvinne i Mosul utenfor et butikkvindu der utstillingsdukkene har fått tildekket ansiktene etter at ISIL hadde gitt ordre til butikkeierne om at alle ansikter skulle tildekkes.

Foto: Ap

– Alle som ikke følger denne plikten og som er motivert av glamour, vil få en hard straff. Dette er for å beskytte samfunnet fra urett og for å opprettholde religionen og beskytte den mot utskeielser, sier den ekstremistiske islamistgruppen i en uttalelse.

Den ytterliggående gruppen har også satt opp retningslinjer om hvordan klær skal brukes. Hender og føtter må dekkes til, og tettsittende klær og parfyme skal ikke brukes.

– Det her er ikke for å begrense kvinnens frihet, men for å forhindre at hun blir ydmyket eller gjort til et spetakkel foran øynene på dem som ser på, sier gruppen i en uttalelse.

En imam i Mosul forteller til Reuters at væpnede menn fra jihadistgruppen hadde dukket opp i moskeen og beordret ham til å lese advarslene over høyttalere til de troende.

Gruppen, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har systematisk tatt bort alle religiøse og kulturelle innflytelser som de mener strider mot islam etter at de har tatt over store områder i Irak. ISIL anser alle som ikke følger deres radikale tolkning av islam som vantro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nabi Yunis-moskeen

Nabi Yunis-moskeen i Mosul etter at den ble sprengt torsdag.

Foto: Stringer / Reuters

Ødela helligdom

Gutt foran Nabi Yunis-moskeen

En gutt med koranen under armen foran Nabi Yunis-moskeen etter at den ble sprengt.

Foto: Ap

Samtidig kommer stadig nye meldinger om at ISIL ødelegger eller raserer helligdommer, også helligdommer som tilhører muslimer.

I går ble Nabi Yunis-moskeen, en av Mosuls mest kjente muslimske helligdommer, ødelagt.

Nabi Yunis-moskeen er bygget over det som skal være gravstedet til profeten Jonas, som i Koranen har navnet Yunus.

Jonas er kjent fra Det gamle testamente der han blir svelget av en hval, og så kastes på land etter tre dager.

Moskeen ble sprengt i lufta foran en stor folkemengde, etter at lokale sunnimuslimske religiøse ba folk slutte å be der.

Etter å ha tatt kontrollen over store deler av det nordlige Syria og Irak i forrige måned, har ISIL rasert rundt 30 helligdommer, inkludert moskeer i området rundt Mosul.