NRK Meny
Normal

Krever at kongen går av

Flere svenske aviser krever nå at kong Carl Gustaf trekker seg etter rekken av påståtte skandaler.

Kong Carl Gustaf

Svenske aviser krever at svenskekongen abdiserer etter skandalepåstandene.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Svenskenes tålmodighet med kongehuset er i ferd med å renne ut, ifølge nettavisen Berlingske.

– Kongen bør innse at han ikke lenger kan tjene landet som konge, skriver avisa Aftonbladet i sin leder onsdag. Avisa mener de har funnet flere påstander som taler i mot Carl Gustaf.

Tror kongen lyver

Reaksjonene har vært kraftige etter at svenskekongen mandag kveld snakket ut om skandalene i et intervju med nyhetsbyrået TT. Men ifølge flere aviser skal svarene ha vært vage, og de tviler på at kongen har fortalt sannheten.

At kong Carl Gustaf benektet alle anklager om kontakter med kriminelle og besøk på strippebarer, har vakt reaksjoner i svenske avisredaksjoner.

– Den svenske kongefamilien er, som i Norge og Danmark, basert på stor tillitt blant folket. Den dagen folk begynner å tvile på om landets representanter snakker sant, lever de farlig, skriver avisa Dagens Nyheter i sin leder.

Sosialdemokratiske Värmlands Folkblad mener det ikke er kongen det er noe i veien med, men monarkiet, som beskrives som en livslang tvangstrøye for familien Bernadotte.

«Hiv et foreldet styresett over bord. Det ville være en lettelse også for en konge som ikke ser ut til å trives særlig bra i sin rolle,» skriver avisa.

Krever abdisering

Tidligere i vår leverte boka «Den svenske gudfaren» flere påstander om Sveriges monark, blant annet at kongens venn Anders Lettström forsøkte å kjøpe festbilder av kongen poserende sammen med lettkledde kvinner.

Til tross for massiv mediedekning var det for mange overraskende at kongen valgte å la seg intervjue. Flere mener han burde forholdt seg taus for å gjenvinne respekt hos folket.

Hvis det skulle vise seg å eksistere bevis for påstandene mot kongen så taper monarken den siste rest av respekt som finnes, skriver de ledende avisene i Sverige. De krever derfor at kongen viser respekt og abdiserer.

– Sverige fortjener bedre enn et statsoverhode som man forbinder med strippeklubber og nakenbilder. Kongen bør innse at det er på tide å gå av, lyder dommen i Aftonbladet.

Benekter påstandene

Selv nekter kongen for å ha vært på strippeklubb. Kongen nekter også i intervjuet med TT for at han har kontakter i kriminelle miljøer, slik det påstås i boka.

– Jeg har vært konge i 38 år, og føler en enorm støtte blant folket. Jeg er ikke blind, jeg hører etter og leser aviser, men så lenge jeg har en bred støtte vil jeg fortsatt utføre mitt arbeid for Sverige, sier Carl Gustaf i intervjuet.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt