Krever større press på Syria

FNs nødhjelpskoordinator krever at Sikkerhetsrådet legger hardere press på Syria så nødhjelpen kan komme fram. Samtidig beskylder USAs utenriksminister president Assad for bevisst å sulte ut eget folk.

Valerie Amos

– Mens vi sitter og diskuterer, dør folk i Syria unødvendig, sier FNs visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

FN når ikke fram med nødhjelp til 2,5 millioner beleirede syrere i forstedene til Damaskus, ifølge nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

– Folk dør unødvendig

Hun ber nå innstendig FNs sikkerhetsråd om å legge hardere press på det syriske regimet og opprørerne.

Ifølge Amos har det ikke hjulpet noe som helst at Sikkerhetsrådet nylig appellerte til partene i borgerkrigen om å gi tilgang til nødhjelpsarbeiderne.

– Mens vi sitter og drøfter, dør folk helt unødvendig, sier Amos.

Assads utsultingskrig

I dagens nettutgave av Foreign Policy skriver USAs utenriksminister John Kerry en lengre kommentar der han beskylder Syrias president for å ha startet en sultkampanje mot sitt eget folk.

– Det syriske regimet blokkerer forsyningene av livsviktig mat, medisiner og humanitær hjelp. Når vinteren nå kommer, er tusenvis av menneskeliv i fare, skriver Kerry.

Han forteller hvordan moderate opposisjonelle i London har fortalt ham hvordan vanlige syrere uten tilknytting til borgerkrigen nå er tvunget til å spise omstreifende hunder og katter for å overleve blokaden som al-Assads regime har startet.

Utenriksministeren beskriver hvordan regimet i Syria systematisk holder tilbake medisinsk hjelp, matforsyninger og annen bistand fra store deler av befolkningen.

Barn drept fredag

Fredag mistet minst 40 mennesker livet da en bilbombe gikk av i nærheten av en moske i provinsbyen Suq Wadi Barada, utenfor Damaskus.

Sju av dem var barn, ifølge Det syriske menneskerettsobservatoriet, som har et nettverk av kilder i kampsonene i Syria.

Til sammen er flere enn 115.000 mennesker drept i løpet av konflikten i Syria, ifølge tall fra FN.

SISTE NYTT

Siste nytt