– Et beinhardt politisk klima

I USA ber to senatorer nå om at president Donald Trump utleverer eventuelle lydopptak av sine møter med den avsatte FBI-sjefen James Comey. Saken får stadig større oppmerksomhet i amerikansk politikk.

USA-TRUMP/

LYDOPPTAK: Det hvite hus vil verken bekrefte eller benekte at det finnes opptak av møter mellom president Donald Trump og FBIs tidligere leder James Comey.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Svein Melby

POTENSIAL: – Denne saken kan bli viktig i amerikansk politikk, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

Foto: Institutt for forsvarsstudier

– Saken utspiller seg i et beintøft politisk klima, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NRK.

– Det pågår et politisk spill på begge sider i amerikansk politikk, og hvis den pågående etterforskningen viser at det har vært forbindelser mellom Russland og valgkampapparatet til Trump, så har denne saken et stort potensial.

Men Melby understreker at det hittil ikke er avdekket noe kriminelt, og at det er masse spekulasjoner i saken.

Trump Russia Congress Lindsey Graham, Sheldon Whitehouse

KRAV: Den amerikanske senatoren Graham Lindsey (til venstre) krever at eventuelle lydopptak utleveres.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Krav om utlevering

I går sa demokratenes leder i Senatet, Charles Schumer, at det vil være en kriminell handling å ødelegge eventuelle lydopptak.

Nå ber de to republikanske senatorene Lindsey Graham og Mike Lee om at presidenten utleverer eventuelle lydopptak av samtaler med den tidligere FBI-sjefen.

– Du kan ikke være grei når det gjelder lydopptak. Hvis det finnes noen lydbånd med denne samtalen, må de utleveres, sier Graham ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Trump truer med å droppe pressemøter i Det hvite hus

Uklar Twitter-melding

Kravet kommer etter at president Trump antydet på Twitter at han sitter på lydopptak av samtalene han hadde med Comey mens sistnevnte var FBI-sjef.

«James Comey bør helst håpe på at det ikke finnes noen lydopptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen», heter det i Trumps melding.

Laster Twitter-innhold

Senator Graham kaller meldingen for upassende og ber Trump holde seg unna og la Russlands-granskingen gå sin gang.

Sleivspark?

Jan Arild Snoen

LITE ESSENS: – Trumps Twitter-melding kan ha vært et sleivspark, sier USA-kjenner og skribent Jan Arild Snoen.

Foto: NRK

– Twittermeldingen kan ha vært en spøk eller et sleivspark fra Trump sin side, sier USA-kjenner og skribent Jan Arild Snoen til NRK.

Han mener at mye av det presidenten sier blir tolket i verste mening.

– Hvis ikke Watergate-skandalen og avlyttingen hadde skjedd på begynnelsen av 1970-tallet, så hadde neppe saken i dag fått så stor oppmerksomhet, mener Snoen.

SISTE NYTT

Siste nytt