NRK Meny
Normal

Krav om snarlig nyvalg i Irland

Det kan gå mot nyvalg i Irland. Opposisjonspartiene Labour og Fine Gail krever valg så snart som mulig etter at regjeringen har mistet støtte fra to uavhengige representanter.

Irlands statsminister Brian Cowen og finansminister Brian Lenihan

Irlands statsminister Brian Cowen og finansminister Brian Lenihan under pressekonferansen søndag.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Video Irlands statsminister holder pressekonferanse

Regjeringen til statsminister Brian Cowen har basert sitt flertall på støtte fra disse to representantene. Den politiske uroen toppet seg foreløpig i dag etter at regjeringen i helgen ba EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om et kjempelån for å redde gjeldstyngede banker.

Budsjettet i fare

- Nå trenger vi umiddelbart nyvalg, med et klart parlamentarisk flertall, slik at vi kan forberede den fireårige økonomiske planen, sammen med forhandlinger med EU og IMF om en budsjettramme for 2011, sier Enda Kenny, talsmann for Fine Gail.

Han får støtte fra Labour-leder Eamon Gilmore. Tidligere i dag ba det minste regjeringspartiet, De grønne, om valg i januar.

I kveld holder regjeringen krisemøte om den usikre parlamentariske situasjonen.

Uavhengige Jackie Healy-Rae sier at han ennå ikke har bestemt seg for om han kommer til å støtte budsjettet for 2011, skriver AFP.

Healy-Rae sier til RTÉ radio at det som har skjedd den siste tiden «har fullstendig undergravd den lille tilliten han hadde til regjeringen».

Den andre uavhengige, Michael Lowry, sier han vil stemme for budsjettet, men bare dersom Fine Gael og Labour får spille en betydelig rolle i utformingen av budsjettet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder for De grønne, John Gormley

Leder for De grønne, John Gormley, sa på en pressekonferanse mandag at det bør utstedes nyvalg i januar.

Foto: Julien Behal / Ap

Vil ha nyvalg i januar

Det minste av Irlands regjeringspartier, De grønne, mener det bør holdes valg på ny nasjonalforsamling allerede i januar.

Partiet mener at nyvalget bør skrives ut så fort regjeringen har presentert fireårsplanen for landets økonomi, samt neste års statsbudsjett, som skal legges fram 7. desember.

Green Party sitter i koalisjonsregjering med landets største parti Fianna Fail. Etter at regjeringen gikk med på å be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), får statsminister Brian Cowen kraftig kritikk for å ha ført folk bak lyset ved å avvise at landet trengte hjelp.

– Regjeringens tid er over

Også flere kommentatorer mener at den irske regjeringen er nødt til å skrive ut nyvalg.

«Håndteringen av det som har skjedd de siste ti dagene, har ødelagt det som var igjen av regjeringens troverdighet. Dens tid er over», skriver kommentatoren Stephen Collins i Irish Times.

Fianna Fail har sittet i regjering nesten kontinuerlig fra 1987, bortsett fra en periode på 30 måneder mellom 1994-1997.

Regjeringen har ved hjelp av uavhengige representanter et knapt flertall i nasjonalforsamlingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt