Myndighetene har erklært portforbud i byen Goma øst i landet.
Infiltrert flyplassen
Etter å ha tatt kontroll over to byer øst i Kongo og beleiret provinshovedstaden Goma, setter Laurent Nkunda hardt mot hardt.
Tutsiopprøreren sier at hans menn allerede har infiltrert flyplassen i Goma, og han truer med å innta byen, som nå holdes av cirka 850 FN-soldater.
Etter at Nkunda erklærte en ensidig våpenhvile onsdag, har styrkene hans holdt seg i ro, samtidig som opprørslederen gjentatte ganger har bedt om forhandlinger.
Men Nkunda og hans menn kan ikke regne med noen spesialbehandling i forhold til andre opprørsgrupper i området, svarer regjeringen i Kinshasa.
– Alle væpnede grupper i provinsen Nord-Kivu skal behandles på samme måte, sier en talsmann for regjeringen, Lambert Mende.
Det finnes også flere hutumilitser i Øst-Kongo. De skal til tider ha deltatt i kampene mot Nkunda på regjeringens side.
Diplomati
Utsendinger fra både EU, USA og FN forsøker nå å løse den spente situasjonen for å hindre at det bryter ut en ny storkrig i området.
Krigen i 1998-2003 var en av Afrikas blodigste og mest brutale, og flere av Kongos naboland var involvert. Alle parter i konflikten anklages for massive overgrep, deriblant voldtekter, tortur, plyndring og brenning av landsbyer.
Også Den afrikanske union (AU) må på banen for å få slutt på volden øst i Kongo, mener Nigerias utenriksminister Ojo Maduekwe, som mandag ba om et krisemøte. Han sier at krigen truer freden på hele det afrikanske kontinentet og at den tar oppmerksomheten bort fra utvikling og samfunnsbygging.
Nødhjelp fra FN
De siste dagene har hjelpearbeidere varslet om svært vanskelige forhold for de mange som har flyktet fra krigshandlingene. Mandag fikk imidlertid den første kolonnen med nødhjelp fra FN passere stillingene til opprørerne siden kampene brøt ut i slutten av august.
LES:
Både opprørerne og regjeringshæren ga løfter om trygg passasje da lastebilkolonnen forlot Goma og satte kursen mot krigsområdene nord for byen.
Kolonnen har med seg medisinsk utstyr til klinikker som er blitt plyndret og brent de siste ukene. I lasten er det ikke mat, selv om flyktningene har prekært behov for noe å spise, opplyser en FN-koordinator til nyhetsbyrået AP.
Om lag 250.000 mennesker er drevet på flukt de to siste månedene.