Krav om at flere går av etter overgrepsskandale

Det kommer nå krav om at flere offentlig ansatte i Rotherham som visste om overgrepene som ble begått mot mindreårig må miste jobben. Mange var klar over hva som skjedde, men lot være å handle.

Anonymt Rotherham-offer snakker ut

Med unntak av byrådslederen i Rotherham som har trukket seg frivillig, får overgrepsavsløringene i den engelske byen ingen konsekvenser for andre i kommunen.

Ifølge en rapport som ble lagt frem i går, ble minst 1.400 barn misbrukt seksuelt i perioden 1997-2013, men sentralt plassert ansatte i både kommune og politi, lot være å gjøre noe med rapportene som kom inn.

Flere var mer opptatt av å ikke fremstå som rasister, fordi de som ble beskyldt for overgrepene hovedsakelig hadde pakistansk opphav.

– Alle som hadde kjennskap bør gå

Roger Stone

Byrådsleder Roger Stone (Labour) trakk seg med umiddelbart virkning tirsdag.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

Distriktssjefen for politiet i Rotherham, Jason Harwin sto i går frem og ga en uforbeholden unnskyldning til alle som opplevde at de ikke ble tatt på alvor når de kontaktet politiet, mens byrådsleder Roger Stone altså valgte å trekke seg.

Ikke fordi han var direkte involvert, men fordi han var øverste politiske leder, også i perioder da overgrep ble begått.

Nå kommer det krav om at forsømmelsene og tildekkingen må få større konsekvenser.

– Jeg ber om at samtlige som var direkte eller indirekte involvert i denne saken trekker seg, sier Europaparlamentsmedlem for UKIP i Yorkshire og Humber, Jane Collins til BBC.

Mens parlamentsmedlem for Labour, Sarah Champion er redd for at det fortsatt forsømmes barn. Hun poengterte overfor samme kanal at selv om ansatte som hadde direkte kontakt med barna forsøkte å si fra, lot de høyere opp i systemet være å gjøre noe.

– Faktum er at disse menneskene fortsatt kan jobbe med å beskytte barn, og det er selvsagt noe som alle er opptatt av, og som må undersøkes raskt Forsømmelsene av barna det er ment at de skal beskytte, kan fortsatt pågå, sier Champion.

Tidligere barneminister Tim Loughton sa til BBC programmet Newsnight i går kveld at ingen av sosialarbeiderne som var involvert i det som skjedde i Rotherham, har noe å gjøre innenfor barnevern.

Overgriperne gikk fritt i gatene

I morges ble en av de tidligere ofrene intervjuet på BBC radio, og fortalte at hun var blitt oppsøkt av menn i byen da hun var 12. Overgrepene startet da hun var 13, og noen måneder senere anmeldte hun det til politiet:

– Jeg hadde spart på klærne som jeg ble voldtatt i og ga dem til politiet, men de sa senere at de hadde mistet dem, fortalte hun.

– De sa det ikke fantes bevis, at det ble mitt ord mot hans. Disse menneskene fikk gå fritt på gaten uten å bli straffet. Foreldrene mine oppsøkte de etatene som skulle bistått, men ingenting skjedde.

Overgrepene mot henne fortsatte til hun var 15 år, da flyttet foreldrene henne utenlands.

Professor Alexis Jay som la frem rapporten i går, sa da at de 1.400 barna de omtaler i rapporten kun er et konservativt anslag, tallet kan være høyere.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Espen Aas om overgrep i Rotherham

Politisk korrekthet

Ofrene har i all hovedsak fortalt at det var asiatiske menn, gjerne av pakistansk opphav, som begikk overgrepene. De opererte i gjenger og truet ofrene med vold, våpen, grove voldtekter eller å bli satt fyr på dersom de fortalte om det de visste.

Personene bak rapporten opplevde at når de intervjuet ansatte om overgrepene, fant de ut at de svært opptatt av å ikke fokusere på det etniske opphavet til overgriperne, av frykt for å fremstå som rasistiske.

Andre ansatte fortalte at de var blitt bedt om å ikke snakke om hva slags etnisitet ofrene sa overgriperne hadde.

Rapporten beskriver hvordan sårbare unge jenter ofte ble behandlet som om de var de skyldige. Forsøk på å hjelpe dem ble i tilfeller også hindret av institusjonene som skulle hjulpet dem.

Ifølge avisen Daily Mail skal desperate foreldre som forsøkte å redde barna sine ut av hus der de ble misbrukt, bare for selv å ha blitt arrestert når politiet ankom.

I en uttalelse fra statsministerens kontor, Downing Street nummer 10, heter det: «Systemsvikten hos de lokale myndighetene som denne rapporten viser er skrekkelige. Vi er fast bestemt på at feilene som her er gjort må tas til følge, og at de som har utnyttet disse barna må bli stilt for retten.»

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt