Krass Kerry forsvarte FN-resolusjon

USAs utenriksminister John Kerry var sjeldent tydelig på hvorfor USA ikke la ned veto mot FN-resolusjonen som fordømmer israelske bosettinger. Israels statsminister Benjamin Netanyahu var derimot dypt skuffet over talen.

US-JOHN-KERRY-DELIVERS-REMARKS-ON-MIDDLE-EAST-PEACE-AT-STATE-DEP

TROR PÅ TO STATER: USAs utenriksminister John Kerry la frem en ambisiøs langtidsplan for fred mellom Israel og Palestina. Han mener israelere og palestinere trenger hver sin stat, og at utvidelsen av israelske bosettinger på Vestbredden må stanse.

Foto: Zach Gibson / Afp

Etter FN-resolusjonen forrige uke hvor israelske bosettinger på Vestbredden i Palestina ble fordømt, har det vært gnisninger mellom Israel og Obama-administrasjonen.

Israel hadde forventet at USA skulle legge ned veto mot at resolusjonen ble vedtatt av Sikkerhetsrådet, men fikk ikke støtte av sin mektigste og mest støttende allierte.

Onsdag forsvarte Kerry avgjørelsen foran FN-forsamlingen. Samtidig la han frem en ambisiøs fredsplan som fremmer en tostatsløsning.

Kritiserer Israels bosettinger

– Israel vil at USA skal gi sin fulle støtte, selv om det går mot våre interesser. Men venner må fortelle hverandre vanskelige sannheter, og i vennskap må tillit gå begge veier, innledet Kerry.

Han sier det ikke var FN-resolusjonen som isolerte Israel, men Israels politikk hvor tusenvis av boliger blir planlagt og bygget ut på Vestbredden.

– Om USA hadde lagt ned veto, ville det betydd grønt lys til flere bosettinger, sa han.

Korrespondent Gro Holm om John Kerrys tale

VIDEO: Gro Holm om Kerrys tale.

Kerry understreket at dersom Israel fortsetter på veien mot en enstatsløsning vil de aldri få fred med de arabiske nabolandene. Han viste også til at opprettholdelsen av dagens situasjon vil øke risikoen for at flere blir ekstremister.

Punkt for punkt argumenterte Kerry for hvorfor de israelske bosettingene på Vestbredden ødelegger for fredsprosessen og håpet om en tostatsløsning.

– Bosetternes agenda styrer utviklingen i Israel. Mange palestinere har mistet både bevegelsesfriheten og hjemmene sine. Når okkupasjonen er permanent, gjør det noe med et folk og et land, sa han.

– Kan ikke tolerere Hamas

For å oppnå fred mener USAs utenriksminister at Jerusalem skal deles og være hovedstad for begge statene, og at Israel skal bli anerkjent som en jødisk stat slik at grensene trekkes slik de var i 1967, med mulighet for bytte av territorium.

Samtidig Kerry kritiserte det palestinske lederskapet for ikke å ta på alvor nok de mange terrorangrepene som palestinere har stått bak mot Israel den siste tiden.

– Aller mest bekymringsfullt er ekstremistene i Hamas som ikke anerkjenner Israel. Radikale fraksjoner har ansvar for vold og for at nye militære grupper styrkes. Ingen regjering kan tolerere det, sa Kerry.

ISRAEL-PALESTINIANS/KERRY

SKEPTISK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var kritisk til Kerrys tale. – Den var nesten like ubalansert som resolusjonen som ble vedtatt i FN, sa han.

Foto: DARREN ORNITZ / Reuters

Netanyahu: – En skam

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa han var dypt skuffet over Kerrys tale.

– Den var nesten like ubalansert som anti-Israel-resolusjonen som ble vedtatt i FN. Det er en skam at utenriksminister Kerry ikke ser den enkle sannheten, sa Netanyahu.

Han anklaget de palestinske myndighetene for å lære opp barna sine til å aldri akseptere Israels eksistens, og mener det er kjernen i konflikten. Samtidig understrekte han at han selv har gjort mye for å få til fred.

Kerry avsluttet talen med en oppfordring til Netanyahu.

– Obama-administrasjonen har alltid forsvart Israel fra internasjonal kritikk. Men Israel må også forstå at bosettingene forhindrer langsiktig stabilitet og sikkerhet, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt