Hopp til innhold

Krangler om Toleranse-museum

Toleranse-museet som Simon Wiesenthal-senteret bygger i Jerusalem, vekker strid. Det bygges nemlig over en gammel muslimsk gravlund.

Gravlunden hvor Toleranse-museet i Jerusalem er planlagt
Foto: Baz Ratner / Scanpix/AP

Det planlagte museet skal bli en kopi av det eksisterende toleransemuseet i Los Angeles, som åpnet i 1993 og som Simon Wiesenthal-senteret driver.

Utstillinger skal fokusere på tema som gjensidig respekt og sosialt ansvar. De besøkende skal bli forklart nødvendigheten av toleranse mellom religionene og nasjonaliteter.

Etter planen skal komplekset inneholde museum for barn og voksne, teatersal og konferansesenter.

Men filialen i Jerusalem er i ferd med å bli en dårlig oppvisning i det motsatte, og mange mener det er blitt en dårlig spøk.

Arkitekten trakk seg

Tomten der senteret skal bygges, ligger på den kjente Mamilla-gravlunden i Vest-Jerusalem. Der ble soldater som kom i følge med Salahedin på 1100-tallet gravlagt. De eldste gravene nå stammer fra 1432, de yngste fra 1930-tallet.

Familiene til dem som er gravlagt her, har lenge protestert mot byggingen av museet. Den berømte arkitekten bak Guggenheim-museet i Bilbao, Frank Gehry, har trukket seg fra prosjektet.

Grav på Mamilla-gravlunden i Jerusalem
Foto: Baz Ratner / Scanpix/AP

- Jeg har en hel liste over forfedre som er begravet på Mamilla-gravlunden, sier Diana Husseini, som tilhører en 800 år gamle familie, til NRK.

- Museet vil bli et monument over intoleranse, mener Husseini.

- Med ødeleggelsen av gravlunden vår sletter israelerne sporene etter Jerusalems arabiske og muslimske historie, sier hun.

Klager til FN

60 representanter fra de berørte familiene har undertegnet en protest mot at israelske myndigheter tillater dette å skje.

De pårørende tapte da saken var oppe i israelsk høyesterett, nå løfter de den opp til FN sammen med internasjonale menneskerettighetsgrupper.

- Nå klager vi inn saken for FN menneskerettighetsdomstol, slik at den ikke skal bli glemt, sier familienes advokat Dianne Buttu.

- De kan appellere til månen, det kommer ikke til å hjelpe, svarer rabbineren Marvin Hier, grunnleggeren av Simon Wiesenthal-senteret, til
nyhetsbyrået The Associated Press.

- Vi følger planen fremover. Saken er over, sier han.

En avgjørelse i FN-domstolen er ikke juridisk bindene, kun moralsk forpliktende.

Da høyesterett behandlet saken, begrunnet dommerne sin avgjørelse med at de ikke kunne stanse byggingen av Toleranse-museet, fordi det ikke kom noen protester fra familiene da det ble anlagt en parkeringsplass på deler av gravlunden i 1960.

Gravlunden ligger sentralt til i Vest-Jerusalem, på et attraktivt sted.

Dette bruker også Wiesenthal-senteret nå som argumentasjon.

- Først nå - etter flere år - lager palestinerne politikk ut av dette, sier Wiesenthal senteret og Toleranse-museets planleggere.

Nektet adgang

For den en gang så stolte gravstedet, er et sørgelig syn.

Mellom de arabiske gravstenene ligger søppel og tomflasker blant voksende ugress. De siste dagene er mange gravstener forsvunnet. Jorden er raket flat og alle spor er slettet.

- Etter 1948 ble området stengt av israelerne, forteller advokat Dianne Buttu som har ført saken for familiene.

- Så mannen som har anvsvaret for å vedlikeholde muslimske gravlunder i Jerusalem, ble hindret adgang til mamilla-gravgården, forklarer hun.

Palestinerne sier de har kjempet i svært mange år, for å få lov til å ta vare på gravene. En av menneskerettsgruppene som fører an i kampen, sier at det aldri ville blitt lagt et museum over en jødisk gravlund.

Familiene har også avslått tilbudet om å flytte gravrestene til et annet sted.

Etter at det ble funnet menneskeknokler på tomta, satte Israels høyesterettdommer Dorit Beinish foten ned for nye planlagte rettslokaler. Nå gjenstår det å se om når toleransen får minnesmerke på tomten.

SISTE NYTT

Siste nytt