NRK Meny
Normal

Krangler om julenissens hjelpere

En heftig debatt rundt Julenissens hjelpere har satt sinnene i kok i Nederland. At han har mørke tjenere er reinspikka rasisme, mener noen, mens over to millioner slutter seg til juletradisjonen.

"Zwarte Piet" og Julenissen

Sinterklaas deler ut gaver sammen med sine svarte hjelpere.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Venter på Julenissen og Svarteper

Barn i Amsterdam venter på Julenissen og Svarteper.

Foto: MARGRIET FABER / Ap

Mens mange små venter på at Julenissen skal komme reisende fra Nordpolen i sleden sin, har de nederlandske og belgiske barna blikket vendt sørover.

De venter på Sinterklaas, som de kaller ham, der han kommer fra Spania i et dampskip. Med seg har han noen mørke hjelpere. De kalles Zwarte Piet, eller Svarte Petter.

– Slaveri

Den tredje søndagen i november kommer Julenissen sjøveien med båten full av gaver. Rundt tre uker senere deler han og hans mørke hjelpere ut gaver, godterier og peppernøtter til alle snille barn.

Nissen er kledd som en tyrkisk biskop, mens hjelperne er rene og pene i tøyet, men helt svarte i ansiktet. Noen steder heter det at hjelperen er med Julenissen på ferie, andre steder at han er en frigitt slave som bestemte seg for å tjene Julenissen, ifølge Wikipedia.

En menneskerettighetsekspert i FN har nå vurdert denne, for utenverden noe underlige, tradisjonen og kommet fram til at den er rasistisk. Argumentet om at Zwarte Piet kan ha mørkt ansikt fordi han har klatret ned så mange piper, nådde ikke fram.

Mark Rutte

Statsminister Mark Rutte vil ikke bringe saken inn for regjeringen.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

– Vi forstår ikke at nederlenderne ikke ser at dette spiller på slaveriet. I det 21. århundre bør denne praksisen stanses, sa menneskerettighetseksperten Verene Shepherd til TV-programmet EenVandaag.

– Det er rett og slett fornærmende, sa Shepherd.

– Ingen sak for regjeringen

Hun innrømmet at dette er hennes private mening, men oppfordret samtidig statsminister Mark Rutte til å ta fatt i saken. Han var raskt ute med å svare at Svarte Petter ikke er en sak for regjeringen.

Siden 1960-årene har rasismedebatten fulgt denne tradisjonen, melder AFP. Flere forsøk på å innføre hjelpere i alle regnbuens farger, har blitt møtt med klager og protester, melder nettavisen Wireupdate og nå har flere enn to millioner vist sin nettstøtte til juletradisjonen.

Nå oppfordrer en annen Facebookgruppe til støttedemonstrasjon i Haag førstkommende lørdag. Om det blir flere Svarte Petter-kledde mennesker som vil møte opp der for å opprettholde kravet om at Julenissens mørke hjelpere skal bestå, gjenstår å se.

Skjermdump støttegruppe

Innen fredag ettermiddag er det over to millioner som har likt denne støttegruppa på Facebook.

Foto: Koen van Weel / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt