Krangler om hvem som har skylda for budsjettkrisen

Republikanere og Demokrater skylder på hverandre for budsjettkrisen i USA. – Ingen fortjener skylda for denne situasjonen mer enn president Trump, mener senator Charles Schumer. Presidenten på sin side takket for det han kaller «ettårsgaven».

Klokka seks lørdag morgen gikk fristen ut for forhandlinger i det amerikanske Senatet om en midlertidig budsjettløsning, som ville vart frem til 16. februar.

En såkalt «shutdown» iverksettes nå i USA, noe som medfører at de fleste statlige ansatte sendes hjem fra jobb.

Donald Trump

Trump mener demokratene ønska en budsjettkrise, skriver han på Twitter.

Foto: Evan Vucci / AP

Begge parter forsøker nå å gi hverandre skylda og ansvaret for situasjonen.

Lederen for Demokratene i Senatet skylder på presidenten for at forhandlingene mellom de to partiene ikke førte fram. Schumer kaller opp situasjonen etter presidenten.

– Dette vil bli kalt Trumps «shutdown». Fordi det er ingen, ingen som fortjener skylda for denne situasjonen mer enn ham, sier Schumer.

- Ettårs gave

– Dette er ettårsdagen for mitt presidentskap, og Demokratene ønsket å gi meg en fin gave, skriver Trump lørdag morgen amerikansk tid.

Laster Twitter-innhold

– Demokratene er langt mer bekymret for illegale innvandrere enn de er for vårt gode forsvar eller sikkerheten ved vår farlige, sørlige grense. De kunne enkelt ha fått til en avtale, men valgte å spille nedstengningspolitikk i stedet, skriver presidenten i en annen melding.

Laster Twitter-innhold

Trengte 60, fikk 50

For at budsjettforslaget skulle bli vedtatt i Senatet trengtes det 60 «ja», mens den republikanske siden bare har 51 stemmer.

50 senatorer stemte for budsjettforslaget mens 48 stemte imot. Noen demokrater krysset partilinjene stemte for budsjettforslaget, mens fire republikanere på sin side stemte imot.

Trump fulgte avstemningen i Senatet fra Det hvite hus, hvor han var i telefonisk kontakt med venner og allierte. Han er overbevist om at velgerne vil klandre Demokratene.

– Demokratene ønsker en shutdown for å bidra til å begrense den store suksessen av våre skattekutt, het det i en Twitter-melding like før avstemningen.

Hevder demokratene var villig til å inngå kompromiss

Demokraten Schumer mener derimot at kaos og forvirring i Det republikanske partiet står i veien for en budsjettenighet.

– Jeg vet at mange Demokrater ønsker en avtale. Alle disse problemene kommer fordi Republikanerne ikke kan komme til et «ja», fordi Trump nekter det, sier han.

Schumer var i møte med presidenten fredag ettermiddag for å diskutere en mulig budsjettløsning.

– Vi var villig til å inngå kompromisser for å få til en avtale. Jeg la til og med grensemuren på bordet til diskusjon, men selv ikke det var nok for presidenten, sier Schumer.

Han sier det så ut til at presidenten var fornøyd med forslaget hans under møtet. Trump skrev også på Twitter at han hadde hatt et glimrende møte med Schumer. Men Schumer mener at Trump unnlot å overbevise sine partifeller til å gå for forslaget etter møtet.

– Republikanerne så til presidenten for føringer, presidenten gav ingen, dessverre, sier Schumer, og beskylder presidenten for å gi seg for å gi etter «ved det første tegn til press».

– Uansvarlig politisk spill fra Demokratene

Den republikanske lederen av Senatet, senator Mitch McConnel, sier situasjonen kunne vært unngått og mener politisk spill fra Demokratenes side har skylda.

– Det vi så her i dag var en kynisk avgjørelse fra Demokratene som spiller uansvarlige politiske spill. Demokratene avviser en avtale som ikke inneholder en ting de ikke støtter. Hva har de oppnådd? spurte McConnell da han skulle gi sitt svar på Schumers anklager.

Han svarte selv med å understreke alvoret i uteblivende lønninger for mange amerikanske familier, når statlige ansatte nå permitteres.

McConnel sier han ønsker en ny avstemningsrunde om forslaget til midlertidig budsjettavtale.

En nedstegning av statapparatet vil i praksis ikke ha effekt før mandag, og representanter for partiene vil trolig bruke helgen til å forhandle.

Ved tidligere «shutdown» har militæret og andre etater med viktige funksjoner for «liv og helse» vært unntatt, selv om andre deler av statsapparatet stenger.

Mitch McConnel, senator for det republikanske partiet, mener politisk spill er årsak til budsjettkrisa.

Den republikanske senatoren Mitch McConnel, sier fra talerstolen i Senatet at situasjonen kunne vært unngått, men mener politisk spill fra demokratenes side har skylda.

Sanders: – Demokratene setter politikk over sikkerhet

Like før budsjettfristen gikk ut, sendte presidentens pressetalsperson, Sarah Huckabee Sanders, ut en pressemelding.

Sarah Huckabee Sanders

Presidentens pressetalsperson, Sarah Huckabee Sanders.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– I kveld har de satt politikk over vår nasjonale sikkerhet, over militære familier, sårbare barn og vårt lands mulighet til å tjene amerikanerne, skriver Sanders, ifølge CNN.

Det vanskeligste spørsmålet i forhandlingene har vært DACA-programmet. Demokratene prøver å presse Republikanerne til å la 800.000 unge innvandrere til å få varig opphold i landet.

– Vi vil ikke forhandle om statusen til ulovlige innvandrere mens Demokratene holder våre lovlydige borgere som gisler for deres hensynsløse krav. Dette er oppførselen til tapere som vil blokkere, ikke til lovgivere, skriver Sanders.

SISTE NYTT

Siste nytt