Krangel på flyplassen da Obama landet i Kina

HANGZHOU/OSLO (NRK): President Barack Obama ble i motsetning til alle de andre statslederne, ikke tatt imot med flytrapp og rød løper da han ankom Kina til G20-toppmøtet.

Barack Obama går ut av Air Force One

Kineserne hadde ikke kjørt frem trapp til Air Force One og president Barack Obama brukte en annen utgang og flyets innebygde trapp da han skulle stige ned på kinesisk jord.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Flyplasstrappen med rød løper

Flyplasstrappen med rød løper som ble brukt for å ta imot de andre statslederne når de kom til Hangzhou.

Foto: ALY SONG / REUTERS

Da Air Force One med president Obama landet på flyplassen i Hangzhou hadde de kinesiske vertene ikke kjørt frem en trapp til flyet eller rullet ut en rød løper.

Obama måtte derfor bruke en av de innebygde trappene under flyet og kom ikke ut av flyet der det var ventet.

Det sto i skarp kontrast til mottakelsene som ble blant andre Russlands Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og Storbritannias Theresa May til del.

Da Obama var kommet ut av flyet og bort til der den røde løperen var rullet ut, brøt det ut en krangel mellom en av Obamas assistenter og en kineser.

Den amerikanske assistenten ville slippe frem de journalistene som reiste med Obama, men ble forsøkt stoppet av kineseren som skrek «Dette er vårt land. Dette er vår flyplass!».

Statsledere på rød flyplasstrapp

Storbritannias Theresa May, Frankrikes François Hollande, Italias Matteo Renzi, Canadas Justin Trudeau, Brasils Michel Temer og Tyrkias Tayyip Erdogan ble alle tatt imot med trappen med rød løper da de ankom til flyplassen i Hangzhou.

Foto: AP/Reuters

Flere sammenstøt

Presidentene Barack Obama og Xi Jinping

Presidentene Barack Obama og Xi Jinping poserte sammen for fotografene da de møttes på tomannshånd lørdag i forkant av G20-toppmøtet.

Foto: POOL / Reuters

Deretter utviklet konflikten seg videre da en kineser prøvde å holde Susan Rice, som er Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, unna sjefen hennes.

– De gjorde ting som ikke var ventet, sa en tydelig irritert Rice til en journalist da hun ble spurt om hendelsen, skriver Ap.

Det amerikanske nettstedet Politico skriver at også etter at den amerikanske delegasjonen hadde reist fra flyplassen var det flere sammenstøt mellom amerikanere og kineserne.

Sammenstøtene skal ha dreid seg om sikkerhetstiltak og kinesernes ønske om å begrense medias tilgang til president Obama.

Kinesere i Hangzhou

Kinesere sto søndag med de forskjellige deltagerlandenes flagg utenfor senteret i Hangzhou der møtet finner sted.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Tror ikke det var tilfeldig

Den tidligere meksikanske ambassadøren til Kina, Jorge Guajardo, sier til The Guardian at han ikke tror det som skjedde på flyplassen var tilfeldig.

– Disse tingene skjer ikke ved et feilgrep, Ikke med kineserne, sier Guajardo.

Han sier at han har vært med på å planlegge statsbesøk for meksikanske presidenter i Kina og at alt er planlagt til minste detalj.

– Det er en irettesettelse. Det er en måte å si, «du vet, du er ikke så spesiell for oss». Det er en del av den nye kinesiske arrogansen, sier den tidligere ambassadøren.

Tonet ned konflikten

President Barack Obama

President Barack Obama prøvde å tone ned hendelsene på flyplassen da han fikk spørsmål på pressekonferansen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

President Barack Obama selv ga et diplomatisk svar da han ble spurt om det som skjedde på flyplassen.

– Jeg vil ikke legge for stor betydning i dette fordi det ikke er første gang det skjer og det skjer ikke bare her. Det skjer mange steder, også hos våre allierte, sa Obama.

Han la også til at de kinesiske vertene kan ha opplevd størrelsen på den amerikanske delegasjonen som litt overveldende.

– Vi har mange fly, mange helikoptre, mange biler og mange folk. Hvis du er vertsnasjon kan oppleves som litt i meste laget, sa den amerikanske presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt