NRK Meny
Normal

Kråkeslottet som overlever alt

Mens bygninger rundt kollapset, holdt spektakulære Hotel Oloffson stand i Port-au-Prince. Hotelleier og voodoo-rocker Richard Morse har de siste dagene rapportert og informert aktivt gjennom sin Twitter-side.

Hotel Oloffson, Port-au-Prince

Hotel Oloffson i Port-au-Prince ble grunnlagt av en svensk sjømann på 1800-tallet.

Foto: Flickr/ vanberto

Hotel Oloffson , reiser seg i horisonten over den fattigslige hovedstaden.

Ved foten av hotellet står en statue av Baron Samedi, kirkegårdenes voodoo-ånd. Den kunnet ikke passet bedre i disse dager. Landemerket i Port-au-Prince i Haiti et ett av svært få hoteller som står.

Det fra før falleferdige hotellet har overlevd tiår med utfordrende klima, naturkatastrofer, nådeløse diktatorer og opprør, skriver HotelNewsNow.

Hotell-twitrer

Bygningen som har ramme av tre skal tåle jordskjelv dårligere enn murhus i langt dårligere forfatning. Men etter jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag denne uken , ser det ut til at Hotel Oloffson har klart å unnslippe også denne gangen.

Richard Morse ble hotellets eier i 1987. Haitier- amerikaneren er kjent for sin intense interesse i rock og voodoo, skriver The Independent.

Etter jordskjelvet har han også blitt en ivrig reporter gjennom sin twitter-side.

Mange av meldingene er svar på folk som skriver og spør om han har informasjon om deres kjære som er savnet. I tillegg til navn på overlevende, skriver han om tilstandene rundt ham.

Døden er overalt. Dører blir brukt som bårer. Lik blir dumpet overalt. Plyndringen er begynt, fengselet er tomt.

Hotell-eier Richard Morse.

Rompunsj

«Ingen store skader på hotellet, men mange store bygninger like ved har kollapset. Alle gjestene mine sov i oppkjørselen sist natt. Sist gang mine gjester sov samlet var da den haitiske hæren skjøt journalister etter massakren i forbindelse med valget i november i 1987.»

«Folk kom opp fra gatene for å se, for de trodde det var døde kropper. Naboer hjelper naboer.», skriver hotell-eieren, og legger til.

«Kaffe, coca cola og vann er mer populært enn rompunsjer akkurat nå»

Morse forteller at flere internasjonale journalister har sjekket inn på hotellet hans. Jordskjelvet tok blant annet med seg ned hele presidentpalasset.

Flere personer skal ha tatt seg til Hotel Oloffson nær sentrum av Port-au-Prince fordi det var ett av få hoteller som fremdeles står.

Greene ble inspirert

Hotellet var settingen for den britiske forfatteren Graham Greenes kjente roman om "den fryktelige slummen som flyter kun noen kilometer unna Florida". Inspirert og fascinert av landets fordervelse skrev han i 1963 om det fiktive hotellet Trianon, beskrevet i romanen «Gjøglerne».

Den britiske forfatteren Graham Greene

Den britiske forfatteren Graham Greene.

Foto: Alexis Duclos / Scanpix/AP

Det var samtidig som François «Papa Doc» Duvalier og hans private hær «Tonton Macoutes», regjerte og slo ned på all motstand.

Mange haitiere glorifiserer nå likevel tiden under «Papa Doc», ifølge reporter i The Times , Julia Llewellyn Smith.

– I Duvaliers tid kunne vi sove rolig i våre senger i hvert fall. Nå er det ingen disiplin, forteller folk. Port-au-Prince var en by som før tirsdag allerede så ut som den var rammet av jordskjelv, sier Smith.

Flykter til voodoo

– Graham sa engang: Haitieres eneste flukt og terapi ligger i voodoo. Voodoo hjelper haitiere til å komme seg bort fra dagliglivets elendighet , men det fører også til en irriterende, passiv mentalitet som skyver all skyld for ulykke på åndene, sier Smith.

Han kalte Haiti for «nightmare republic".

– Ikke engang han kunne spå hvilket uføre hans «nightmare republic" skulle havne i, sier Smith.

Haitiere deltar i en voodoo-seremoni i Port-au-Prince i november i fjor.

Haitiere deltar i en voodoo-seremoni i Port-au-Prince i november i fjor.

Foto: Thony BELIZAIRE / Scanpix/AFP

Det var en voodooprest som solgte hotellet til Morse for én dollar. Hotellet er opp igjennom historien blitt frekventert av rikfolk og berømtheter. Jackie Onassis og Mick Jagger har blant annet holdt hus her.

Hoteller i 1800-talls nygotisk stil er omgitt av en liten tropisk have. Hotellet var reist opprinnelig residens for den mektige familien Sam, som blant annet to av landets presidenter kommer fra.

Voodoo-bistand

Også spirituelt er Haiti hardt rammet av jordskjelvet. Mange haitiere, katolikker og andre, er tilhengere av voodoo. Ifølge politikere i landet er mange av landets viktige

Tidligere president i Haiti, Bertrand Aristide.

Tidligere president i Haiti, Jean-Bertrand Aristide.

Foto: Siphiwe Sibeko / Scanpix/Reuters

Religiøse voodoo-symboler blitt ødelagt i jordskjelvet, skriver The Times

Landets første demokratisk valgt president, Jean-Bertrand Aristide, sier han frykter at ødeleggelsene vil føre til opprør som bunner i voodoo-troen.

Brasilianske myndigheter har tilbudt det katastrofeutsatte Haiti hjelp med å anlegge en begravelsesplass for ofrene fra jordskjelvet.

Ifølge Voodoo-troen kan ikke andre mennesker ta hånd om den døde. Det brasilianske forslaget bunner i den uroen som finnes blant de overlevende med enorme antall døde liggende rundt i stabler i gatene.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt