NRK Meny
Normal

Demonstranter slåss mot politi i Libya

Det var opptøyer og sammenstøt mellom politi og demonstranter i en by øst i Libya natt til onsdag. Mange er såret.

Video Demonstrasjoner i Libya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nyhetsbyrået Reuters har ikke fått bekreftet ektheten til nattbildene i denne videoen, som skal være fra Benghazi, Libya. Videoen er lagt ut av brukeren «ENOUGHGADDAFI» på YouTube.

Sykehusdirektør Abdelkarim Gubeaili opplyser at Al-Jalasykehuset har behandlet 38 mennesker for lettere skader.

Avisen Quryna skriver at sikkerhetspolitiet støtte sammen med demonstranter seint i går kveld. Avisen hevder sabotører blant en liten gruppe demonstranter var årsaken til uroen.

Ifølge avisen grep sikkerhetspolitiet inn for å hindre sammenstøt mellom demonstranter og tilhengere av Muammar Gaddafi som har styrt Libya i over 40 år.

Gummikuler og tåregass

Politiet skal ha skutt gummibelagte kuler og brukt vannkanoner og tåregass mot demonstrantene, ifølge øyenvitner. Også vanlige folk som støtter regjeringen, var innblandet i sammenstøtene i byen Benghazi.

Øyenvitner forteller til den britiske kringkasteren BBC at rundt 2.000 mennesker deltok i opptøyene.

Bakgrunnen for protestene skal ha vært arrestasjonen av en advokat som har kritisert myndighetene.

Advokaten representerer familiene til fanger som ble skutt i et fengsel i hovedstaden Tripoli i 1996. Det var familiemedlemmer som startet en sitt-ned aksjon med krav om at advokaten må løslates, men mange andre sluttet seg til med slagord mot regimet.

Da grep politiet inn og spredte dem. Advokaten ble løslatt etter protestene.

Mer bråk i sentrum

Seinere gikk demonstrantene til en plass i sentrum av Benghazi der de kastet brannbomber og stein, ødela biler og stengte gater, ifølge avisen.

Like etterpå viste statsfjernsynet bilder av flere hundre pro-Ghadaffidemonstranter både i Tripoli, Benghazi, Serte og Sebha.

Regjeringen har så langt ikke kommentert opplysningene om uroen i Benghazi, men den regjeringsvennlige avisen Quryna skriver at demonstrasjonene falt sammen i tid med oppfordringer fra libyske opposisjonspolitikere i Storbritannia og USA om å demonstrere, en oppfordring som ble kringkastet på arabisk av den USA-baserte fjernsynsstasjonen Al-Hurra.

Facebook

I likhet med opprørerne i Egypt bruker aktivistene i Libya sosiale nettsteder som Facebook.

En av Facebook-gruppene oppfordrer til «vredens dag» og demonstrasjoner. Denne Facebook-siden hadde 4400 tilhengere mandag, som økte til 9600 onsdag, samme dag som demonstrasjonene i Bengazhi.

EU har oppfordret myndighetene i Libya til å godta ytringsfrihet og høre på hva demonstrantene har å si.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt