NRK Meny
Normal

Kraftige sammenstøt i Egypt

Minst tre personer er døde og flere titalls personer er skadd under demonstrasjoner i Kairo i Egypt. Samtidig er Twitter fra Egypt blokkert.

På det meste har 15.000 demonstranter vært samlet i sentrum av Kairo tirsdag, etter at demokratiforkjempere i Egypt satte i gang landsomfattende protester mot president Hosni Mubaraks regime.

To demonstranter og én politimann er bekreftet døde under demonstrasjonene, ifølge AFP.

De to demonstrantene døde under sammenstøt mellom politi og demonstranter i byen Suez. Politimannen døde av skadene han ble påført i Kairo.

Insirert av revolusjonen i Tunisia

Protestene har funnet sted på flere steder i Egypt, blant annet i Kairo og Alexandria. Enkelte estimerer at til sammen 100.000 demonstranter har deltatt i de ulike byene.

Demonstrantene er inspirert av revolusjonen i Tunisia og hadde erklært dagen som vredens dag.

Natt til onsdag er mange tusen demonstranter fortsatt samlet i Kairo.

– Politiet har utløst tåregass mot demonstrantene, som sier de vil bli værende i gatene helt til regjeringen faller, sier en AFP-journalist.

Brøt seg gjennom politisperrene

Trass i et stort oppbud av mellom 20.000 og 30.000 politifolk brøt demonstrantene seg gjennom politisperringer og marsjerte gjennom gatene i Kairo.

Med slagord som «ned med Mubarak» og plakater der det sto «Tunisia er løsningen», samlet demonstrantene seg utenfor bygningen til egyptisk høyesterett i sentrum av hovedstaden.

De egyptiske aksjonistene krever blant annet nyvalg, flere arbeidsplasser og at den såkalte nødrettsloven må fjernes. Lignende demonstrasjoner fant sted i 15 andre egyptiske byer.

SE VIDEO:

Video Kraftige sammenstøt i Egypt

Slo hardt ned

Allerede i morgentimene tirsdag var gatene i sentrum av Kairo sperret av og store politistyrker utplassert. Men demonstrantene brøt seg gjennom sperringene.

Flere titalls demonstranter skal ha blitt såret i sammenstøt med opprørspolitiet, som tok i bruk både tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.

I tillegg brukte politiet steiner og stokker for å slå ned på demonstrantene, forteller øyenvitner. Mange skal ha blødd kraftig, mens flere skal ha besvimt. Flere hundre demonstranter blitt arrestert, ifølge øyenvitnene.

Egyptiske myndigheter hadde på forhånd erklært aksjonen ulovlig og truet med å slå hardt ned på demonstrantene.

Innenriksminister Habib al-Adli hadde gitt politiet ordre om å pågripe alle personer som uttrykker sine hensikter på ulovlig vis.

Amnesty er bekymret

Amnesty International oppfordret myndighetene til å være tilbakeholdne.

– Egypt må tillate fredelige protester, og de må slutte å pågripe og ydmyke fredelige opposisjonelle aktivister, sier Hassiba Hadj Sahraoui, Amnestys visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Landets sikkerhetsstyrker har en bekymringsfull merittliste å vise til når det gjelder å håndtere demonstranter. Vi oppfordrer dem til å avstå fra unødvendig maktbruk, sier Sahraoui.

Demonstrerer på Facebook og Twitter

Egypts nødrettslov har vært nedfelt i grunnloven i over 30 år. Den innebærer blant annet forbud mot demonstrasjoner som ikke er godkjent av myndighetene, og at folk kan pågripes og fengsles uten at det foreligger siktelser eller tiltaler.

Men aktivistene fortsetter sitt arbeid gjennom sosiale nettverk som Facebook og Twitter.

Tirsdag kveld ble Twitter blokkert i hele Egypt, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men twitterbrukerne i landet lar seg ikke stoppe. De sender nå ut twittermeldinger via SMS.

Apollo vil ikke hente turister hjem

Turoperatøren Apollo ser foreløpig ingen grunn til å iverksette tiltak på grunn av de omfattende sammenstøtene mellom politi og demonstranter i Egypt.

– Vi følger utviklingen tett via lokale myndigheter og stedlige samarbeidspartnere. Så langt er det ikke noen grunn til å hente reisende hjem eller avlyse planlagte turer, sier informasjonssjef Helen Begby til NTB.

Apollo har rundt 1.500 norske reisende i Egypt, de aller fleste i feriebyen Sharm El Sheik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt