Normal

Trump hylles av høyreekstreme, kritiseres av partikolleger

En tidligere leder for Ku Klux Klan takker Trump for støtten. Nå går Børge Brende og flere av republikanere ut på Twitter for å kritisere den amerikanske presidenten.

Trump under PK om volden i Virginia

PRESSEKONFERANSE: Donald Trump understreket flere ganger at mange av motdemonstrantene var voldelige. Han får likevel kritikk for å ikke ta nok avstand fra høyreekstremistene, etter at en kvinne ble drept av en av dem under motdemonstrasjonen.

Donald Trumps første reaksjon etter at en kvinne (32) ble drept av en bilist med nazi-sympatier under en motdemonstrasjon mot høyreekstreme, var å legge skylden på begge sider.

Først etter flere dager og mye press, fordømte han rasisme og de høyreekstreme kreftene.

Tirsdag sa han derimot igjen at begge sider må ta skylden for volden i Charlottesville.

Han la også vekt på at demonstrantene hadde innhentet tillatelse til å demonstrere, noe motdemonstrantene ikke hadde gjort.

– Tro meg, ikke alle menneskene som var der var nynazister. Det var noen fine mennesker der, sa USAs president.

Dette har satt sinnene i kok hos politikere og flere kjente personer.

Brende: «Trump MÅ ta oppgjøret»

Børge Brende foran Utenriksdepartementet

KRITISK: Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at Trump må ta tydelig avstand fra rasisme.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– President Trump må ta et kraftig oppgjør med de rasistiske kreftene som vi så utspille seg i Virginia, og det forventer jeg av den amerikanske presidenten, sier vår egen utenriksminister, Børge Brende, til NRK.

– Det er viktig at USAs president er helt tydelig på at man har nulltoleranse for rasisme.

Brende er en av mange som har kritisert den amerikanske presidenten.

På Twitter skriver han:

«Ved å ikke velge side, tar man også et valg. Trump MÅ ta oppgjøret med rasistiske krefter. Tanken om et hvitt overherredømme er frastøtende.»

Laster Twitter-innhold

Partikolleger reagerer

– Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet, skriver lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Congress Daunting Autumn Paul Ryan

Paul Ryan, som leder Representantenes hus og er en av de fremste lederne på republikansk side, går kraftig ut etter partifelle og president Donald Trumps siste uttalelser.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Florida-senator Marco Rubio er også sterkt kritisk til sin tidligere motstander fra nominasjonskampen før valget i fjor:

– President, du kan ikke tillate at forkjemperne for et hvitt herredømme kun får deler av skylden. De støtter ideer som har kostet nasjonen og verden så mye smerte, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Indiana-senator Todd Young skriver:

– Dette er enkelt. Vi må fordømme og marginalisere grupper som kjemper for hvitt herredømme, ikke oppmuntre og heve dem frem.

Laster Twitter-innhold

Også en general i Trumps eget militære har vært ute på Twitter og reagert.

Robert Neller skriver:

– Det er ingen plass for rasehat eller ekstremisme i det amerikanske militæret. Våre kjerneverdier mot og forpliktelse definerer måten spesialsoldater lever og handler.

Laster Twitter-innhold

Ohio-senator Steve Stivers skriver at han ikke forstår hva som er så vanskelig, «nynazister er onde og skal ikke forsvares».

Laster Twitter-innhold

«Når høyreekstreme hyller deg, gjør du noe feil»

Demokraten Chuck Schumer, som leder mindretallet i Senatet, skriver dette på Twitter:

– Ved å si at han ikke velger side, er det nettopp det Donald Trump gjør. Når David Duke og andre høyreekstreme hyller uttalelsen dine, gjør du noen veldig, veldig feil.

Laster Twitter-innhold

Duke er tidligere leder for Ku Klux Klan, og takket tirsdag presidenten for at han igjen plasserer deler av skylden på motdemonstrantene i Charlottesville.

– Takk, president Trump, for din ærlighet og ditt mot til å fortelle sannheten om Charlottesville og fordømme venstresidens terrorister, skrev Duke på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Trump: – Det finnes en alt-left-bevegelse

Trump selv begrunner sine uttalelser med at folk på begge sider av demonstrasjonen var bevæpnet. Noen av motdemonstrantene møtte også opp med våpen, som balltrær.

– Denne historien har to sider. Dere snakker om en alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump på en pressekonferanse tirsdag.

Alt-right er en betegnelse enkelte bruker på den nye fremveksten på ytterste høyre fløy.

Republikaneren Pat Tiberi understreker på Twitter at det var en kvinne i motdemonstrasjonen som ble drept.

Laster Twitter-innhold
Bil kjører inn i folkemengde i Virginia

KVINNE DREPT: En 32 år gammel kvinne ble drept og 19 såret da en 20-åring kjørte inn i motdemonstrantene i Virginia i helgen.

Foto: Ryan M. Kelly / AP

Flere kjente personer tar til motmæle

En rekke kjente mennesker i USA og utenfor har også tatt til Twitter for å si hva de mener om Donald Trumps siste uttalelse.

Filmskaperen Michael More er en av dem som tar kraftig i, han skriver:

– Når var sist du så en amerikansk president forsvare hvit nasjonalisme? Wow. Aldri. Jeg levde ikke på 1850-tallet.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt