NRK Meny
Normal

Firedagersuke i forsvaret og lange flyplasskøer truer USA fra fredag

Dramatiske budsjettkutt vil tre i kraft i USA fredag hvis ikke president Barack Obama og republikanerne i kongressen kommer til enighet om et kompromiss.

Flyplasskø og Barack Obama

Lange køer på amerikanske flyplasser kan bli en av virkningene om ikke president Barack Obama og republikanerne kommer frem til en løsning før fredag.

Foto: Paul J. Richards/Brendan Smialowski / AFP

Kontrolltårnet i San Francisco

Bemanningen kan bli redusert i kontrolltårnet i ved flyplassen i San Francisco dersom de automatiske kuttene trer i kraft.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Fredag 1. mars trer en serie automatiske budsjettkutt i kraft om ikke politikerne klarer å komme frem til et kompromiss.

Budsjettkuttene er et resultat av et vedtak i kongressen i 2011, der trusselen om harde automatiske kutt skulle tvinge politikerne til å komme frem til et kompromiss for å redusere USAs budsjettunderskudd.

Tre dager før fristen går ut ser det ikke ut til at det ligger an til noe kompromiss, så langt har ikke en gang demokratene og republikanerne startet reelle forhandlinger.

I stedet tok kongressmedlemmene seg fri i forrige uke, og kom først i går tilbake til Washington for å prøve å forhandle frem en løsning.

Dermed tror de fleste kommentatorene at kuttene vil tre i kraft fra fredag av.

Lang liste med kutt

Det hvite hus har lagt frem en liste over hvilke virkninger kuttene vil få på forskjellige områder:

 • Forsvaret: Rundt 800.000 sivilt ansatte i forsvarsdepartementet vil bli satt på firedagersuke og vil få redusert lønnen med 20 prosent. Marinen vil kutte i tiden skipene er til sjøs med 30 til 35 prosent. Planene om å sende et ekstra hangarskip til Persiabukta er lagt bort.
 • Utdanning: Kutt tilsvarende lønningene til 10.000 lærere og 7200 spesialister for barn med lærevansker. 70.000 barn under fem år vil miste gratis førskoleplasser, noe som vil føre til at ytterligere 14.000 lærerstillinger blir borte.
 • Luftfart: Ventetiden for å komme gjennom immigrasjonskontrollen ved amerikanske flyplasser vil øke med 30 til 50 prosent. Ventetiden kan bli over fire timer på de største flyplassene. Køene ved sikkerhetskontrollene kommer til å bli lenger. Over 200 små flyplasser kan bli stengt.
 • Forskning: Forskning vil bli forsinket eller stoppet og prosessen med å godkjenne nye medisiner vil bli forsinket. Opptil 12.000 forskere og studenter kan bli rammet.
 • Mat: Det amerikanske mattilsynet (FDA) vil måtte kutte med 2100 inspeksjoner. Det vil føre til økt fare for sykdommer og koste næringsmiddelindustrien millioner av dollar i redusert produksjon.
 • Nasjonalparker: Mange av USAs 398 nasjonalparker vil bli helt eller delvis stengt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hangarskip ved kai

Hangarskipene USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), USS George H.W. Bush (CVN 77), USS Enterprise (CVN 65), USS Harry S. Truman (CVN 75), og USS Abraham Lincoln (CVN 72) ved kai i Norfolk, Virginia, 20 desember 2012. I fremtiden kan det bli enda flere døgn i land på amerikanske sjømenn.

Foto: U.S. Navy/Chief Mass Communication Specialist Ryan J. Courtade/Handout / Reuters

Detaljerte lister over kutt

Totalt er det snakk om kutt på 85 milliarder dollar, eller 479 milliarder norske kroner, i løpet av året.

Forsvarsbudsjettet vil bli kuttet med åtte prosent, men kuttene vil ikke ramme lønninger til militære eller utgifter til pågående operasjoner.

Andre, ikke-militære, budsjettposter blir kuttet med fem prosent, men kuttene vil ikke ramme pensjonsutbetalinger, eller helseprogrammer for eldre (Medicare) og fattige (Medicaid).

For å vise hvordan hver enkelt amerikaner vil bli rammet har Det hvite hus også offentliggjort oversikter over hvordan kuttene vil ramme forskjellige byer og delstater.

Noen av de detaljerte kuttplanene:

 • 14.000 elever fra fattige hjem i delstaten Virginia vil ikke få skolemåltider.
 • 4180 barn i delstaten Georgia vil ikke bli vaksinert mot sykdommer som meslinger, kikhoste, influensa og hepatitt B.
 • Delstaten New Mexico kan gå glipp av 877.000 dollar (rundt fem millioner norske kroner) som skulle gå til å vare på delstatens dyreliv og fisk.
 • Den amerikanske marinens populære flyakrobatikklag Blue Angels vil måtte avlyse planlagte oppvisninger i Texas-byene Corpus Christi og Fort Worth.
 • De enorme mammuttrærne i nasjonalparken Sequoia i California vil bli stående uten tilsyn og beskyttelse.
 • Antall skoleelever som får beskytte den berømte borgerkrigsslagmarken Gettysburg blir redusert med en femdel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Amerikanske ministre

Utdanningsminister Arne Duncan, boligminister Shaun Donovan og sikkerhetsminister Janet Napolitano forklarte i kongressen hvilke virkninger de automatiske kuttene vil kunne få på deres områder.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Kan vente noen uker

Selv om de automatiske kuttene trer i kraft 1. mars, vil det være mulig å få utsatt en del av virkningene noen uker ved hjelp av å flytte på budsjettposter og annen kreativ bokføring.

De store virkningene av kuttene vil dermed først slå inn for fullt i begynnelsen av april.

Politikerne i Washington tar påskeferie fredag før palmesøndag. Om fristen førstkommende fredag går ut uten at det har kommet noen avtale, blir 22. mars den neste i serien av krisedatoer i amerikansk politikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt